De lucht in huis is vaak slechter dan we denken

Iedereen vindt frisse, gezonde lucht in huis heel belangrijk. Maar zodra het kouder wordt, vergeten we dat vaak. Het huis gaat het liefst potdicht. Want die frisse, winterse kou moet vooral buiten blijven. Ondertussen wordt de lucht in huis steeds slechter. En dit kan problemen opleveren voor onze gezondheid en ons comfort. Daarom is het verstandig om die winterse kou af en toe toch binnen te laten. En dat kan op een verantwoorde manier, zonder onnodig te stoken.

Binnen is de lucht vaak slechter dan buiten

Wat we ons onvoldoende beseffen is dat de lucht binnen vaak slechter is dan buiten. En dat is niet zo vreemd. De lucht in huis kan behoorlijk vies en vochtig worden door alledaagse dingen. We ademen de hele dag door, we koken, zweten en wassen. Zelfs huisdieren en planten dragen hieraan bij. Dit zorgt voor ongezonde lucht. Het veroorzaakt ongemakken zoals hoofdpijn en verkoudheid. Daarom moet al die vervuilde en vochtige lucht eruit en continu vervangen worden door frisse lucht.

Waarom ventileren belangrijk is

Tijdens de koude maanden zitten we meer thuis en willen we het liefst geen frisse lucht binnen laten vanwege de kou. Daarom is het juist in de winter belangrijk om  meer aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in huis. Een huis moet altijd een beetje 'frisse lucht inademen' en 'gebruikte lucht uitademen.' Dit betekent dat er voortdurend verse lucht naar binnen moet kunnen komen en dat de lucht gemakkelijk het huis weer moet kunnen verlaten. Want dan blijft de lucht binnen droog en gezond. Een huis laat je in- en uitademen door altijd te ventileren. Zet u af en toe alleen de ramen tegen elkaar open? Dat bent u aan het luchten. Er komt wel frisse lucht binnen, maar zodra u de ramen weer dichtdoet, wordt de lucht snel weer vies en vochtig. Luchten is dus niet hetzelfde als ventileren.

Dit is hoe u het beste ventileert en lucht

Ventileren: 24-uur per dag

  • Houd raamroosters altijd open. Zo komt er steeds een beetje frisse, droge lucht in huis.
  • Zorg dat de lucht in huis kan 'bewegen'. Er moet ruimte zijn onder de deuren en meubels moeten iets verder af van de muren. Dit geldt vooral bij meubels die tegen een buitenmuur staan. En als het nodig is: houd de deuren open.
  • Heeft u mechanische ventilatie? Laat deze altijd aanstaan. Die zorgt dat de vieze, vochtige lucht de woning weer verlaat.

Heeft u geen raamroosters en/of mechanische ventilatie? Zet dan in iedere ruimte één raam op een kier.

Luchten : af en toe extra frisse lucht in huis

Af en toe is het nodig om extra frisse lucht binnen te laten. Zo kan er in korte tijd veel vieze, vochtige lucht de woning uit.

  • Zet minimaal één keer per dag alle ramen en deuren open. 15 minuten is voldoende.
  • Open een extra raam tijdens koken, bezoek of douchen.

Als u geen raamroosters heeft dan zult u vaker een raam open moeten zetten. Het is verstandig om meerdere keren per dag 5 tot 10 minuten te luchten.

Tip:

Een CO2-meter kan een nuttig apparaatje zijn om de luchtkwaliteit in huis te controleren. Een normaal CO2-niveau binnenhuis ligt onder de 1000 ppm. Als het CO2-niveau te hoog wordt, dan kan dat betekenen dat u onvoldoende ventileert. En dat het tijd is om frisse lucht binnen te laten.

Schimmels hebben meer kans in een vochtig huis

Naast ventileren en luchten is het belangrijk dat de temperatuur binnen minstens 15 graden is. Altijd en overal in huis. Zo kan vocht beter opdrogen.

Tip:

Een vochtigheidsmeter kan ook nuttig zijn. Dit apparaatje meet specifiek hoe vochtig het is in huis. Een gezonde luchtvochtigheid  ligt  tussen 40% en 60%. Er zijn ook apparaten die zowel  C02 als de luchtvochtigheid meten.

Op de pagina vocht en schimmel voorkomen geven we extra tips om vocht in huis te verminderen. Heeft u al last van een beetje schimmel in huis? Op deze pagina leggen we ook uit hoe u schimmel het beste verwijdert. En wanneer u op tijd onze hulp moet inschakelen. Zo zorgen we samen voor een fijne en gezonde woonomgeving. 

Ventilatie

We horen vaak dat huurders in de winter de raamroosters dichthouden uit angst voor extra kosten. Maar dat is niet nodig. Het kost u niets extra. In dit artikel leggen we dit graag aan u uit.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden