Hoofddorpse 55+ers willen dolgraag verhuizen

Een tweede bijeenkomst is nodig om aan de vraag te voldoen, zoveel aanmeldingen waren er voor het verhuisevent van Ymere. In wijkcentrum ’t Kattegat in Hoofddorp zat de grote zaal volledig vol met mensen die meer wilden weten over de verhuisregeling Van Groot naar Beter. Deze regeling is voor bewoners die kleiner, vaak belangrijker nog, gelijkvloers willen gaan wonen vanwege hun leeftijd. Op deze manier kunnen zij doorstromen naar passende woningen en komen er ook weer grotere sociale huurwoningen vrij.

Wooncoach in actie

De aanleiding voor de bijeenkomst op 26 oktober is één van de actielijnen uit het Manifest Samen leven, wonen en zorgen in Haarlemmermeer. Ymere heeft op zich genomen in te zetten op doorstroming van huurders naar passende woonruimte. De bijeenkomst in ’t Kattegat is de aanzet om verhuismogelijkheden onder de aandacht te brengen onder senioren. Ymere heeft ook een wooncoach aangesteld die specifiek bedoeld is om Ymerehuurders voor te lichten en te helpen om die voorrangspositie te gelde te maken. De wooncoach heeft voor dit evenement een catalogus aangemaakt met geschikte seniorenwoningen in Overbos, zodat het snel duidelijk is waar de kansen op een beter passende woning in de wijk (en elders in Hoofddorp) liggen. “Het is ontzettend fijn om te zien dat er zoveel animo is voor dit soort voorlichtingsbijeenkomsten.” vertelt wooncoach Ingrid Reetz. Om de woningzoekende senioren nog beter te helpen waren ook welzijnsorganisatie Meerwaarde en medewerkers van de gemeente aanwezig. Zij maakten de aanwezigen duidelijk van welke andere regelingen wellicht nog gebruik kan worden gemaakt en welke ondersteuning zij kunnen bieden.

Wooncoach Ingrid In Gesprek
Wooncoach Ingrid in gesprek
Meerwaarde In Gesprek
Medewerkers van welzijnsorganisatie Meerwaarde

Van Groot naar Beter: voorrang én dezelfde huurprijs

De verhuisregeling Van Groot Naar Beter is dus vooral bedoeld om huurders op leeftijd door te laten stromen naar een meer passende woning, waar ze langer comfortabel thuis kunnen blijven wonen.  
Om de drempel naar een verhuizing te verlagen en de kansen op het vinden van een meer geschikte woning te vergroten biedt Van Groot Naar Beter enkele voordelen. Wooncoach Ingrid vertelt daarover: ”Het belangrijkste voordeel is wel, dat de huurder voorrang krijgt bij de toewijzing boven andere woningzoekenden. Ook al heeft een concurrerende woningzoekende veel meer punten verzameld, dan gaat de voorrang boven de punten. Daarnaast mag de huurder haar of zijn oude huur meenemen.” 

Ook meer kans op een nieuwbouwwoning

Ymere stelt ook haar nieuwbouw beschikbaar voor kandidaten die met Van Groot Naar Beter verhuizen. In dat geval gaan de gelukkigen die een nieuwbouwwoning bemachtigen er qua comfort maar ook financieel zeker op vooruit. De energiekosten zijn immers stukken lager. Tenslotte biedt de gemeente een verhuisvergoeding aan voor haar inwoners 55 jaar of ouder zijn en die met Van Groot Naar Beter verhuizen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan de regeling verbonden: om gebruik te maken van de regeling moet een huurder een vierkamerwoning achterlaten en op zoek gaan naar een reguliere woning die kleiner is dan 60m2, of een senioren- of een wibo-woning (ongeacht m2). Daarnaast mag het huishouden niet groter zijn dan 3 personen.

Voorrang werd meteen geregeld

Het verhuisevent had voor sommige bezoekers al direct positieve gevolgen. “Tijdens de bijeenkomst konden direct 10 woningzoekenden geholpen worden door in Woningnet hun voorrangspositie te regelen, maar kon ook antwoord worden gegeven op tal van andere vragen.” vertelt Ingrid. Al met al een geslaagde bijeenkomst die dus nog een vervolg krijgt, zodat alle senioren in Overbos goed geïnformeerd zijn over de regeling Van Groot Naar Beter.

Paul Tuijp In Gesprek
Regioadviseur Paul Tuijp in gesprek