Van drukkerij naar drukke wijk in Nieuw-Vennep: 40 sociale huurwoningen opgeleverd
 

Van drukkerij naar drukke wijk in Nieuw-Vennep: 40 sociale huurwoningen opgeleverd

Het is een prachtig zicht, het nieuw uit de grond gerezen complex op de hoek van de Westerdreef en de Vennepperweg. Deze zomer kregen de allereerste bewoners van deze 136 woningen de sleutel. Veertig van die woningen zijn sociaal. “Maar het is niet zo dat je dat van de buitenkant kunt zien. In plaats van aparte blokken, zijn koop- en huurwoningen hier in één gezamenlijk blok gebouwd. Dat vind ik het mooiste aan dit project.”, vertelt Ruben van der Spek, projectontwikkelaar bij Ymere.

Een nieuw woonprogramma

In 2016 startte Henk van Hoorn, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, met de aankoop van de locatie. Toen begonnen ook de gesprekken met de gemeente. “Vroeger stond hier een drukkerij”, vertelt hij, “Maar die was aan vervanging toe. Daarom waren we in gesprek met de gemeente over een nieuwe invulling van de locatie. Dat werd een woningbouwprogramma.” Van Wijnen kreeg ook de opdracht mee om daarvan 30% sociale huur te realiseren. “Tegenwoordig is dat een gebruikelijke opgave. De veertig woningen die sociaal verhuurd worden hebben we daarom aan Ymere verkocht.”

Gezamenlijke binnentuin

Dit blok is de start van een groter geheel. Van der Spek zegt daarover: “Dit is de start van de gebiedsontwikkeling Pionier Bols. Hier komen straks nog 2000 nieuwe woningen omheen, ook voornamelijk appartementen. Dat maakt het voor de bewoners echt een mooie en centrale plek om te wonen tussen de oude kern van Nieuw-Vennep ende uitbreidingswijk Getsewoud, een Vinex-locatie in de gemeente Haarlemmermeer. De eerste reacties die we krijgen zijn dat mensen ontzettend blij zijn dat ze hier naartoe konden verhuizen. Ook over het uitzicht op de gezamenlijke binnentuin horen we veel enthousiaste geluiden. In de zomer wordt die nog verder aangelegd, dan komen er nog allerlei soorten bloemen in, maar de picknicktafels staan er al.”

De nodige hoofdbrekers in de uitvoering

Maar voordat deze woningen hier stonden moest er nog wel wat worden overwonnen. Van Hoorn zegt daarover: “De grootste uitdaging was toch wel het financiële plaatje. We hebben dit in 2016 aangekocht en sinds dat moment zijn de bouwkosten enorm gestegen en de rentekosten zijn gestegen. Dan loopt het aan de kostenkant aardig op en dan moet je maar zien of het aan de opbrengstenkant weer past. Door corona hebben we ook nog wat leveringsproblemen gehad en dat heeft het uitvoeringsteam de nodige hoofdbrekers gekost. Uiteindelijk zijn we er in goed overleg uitgekomen en allebei tevreden mee!”

40 Woningen Erbij Westerdreef
40 sociale huurwoningen erbij!

Bouwen wat er nodig is

In deze regio zijn het vooral één- en tweepersoonshuishoudens die op zoek zijn naar een woning. Daar is in dit plan ook rekening mee gehouden. “In Haarlemmermeer is een enorm tekort aan sociale huurwoningen. De wachtlijsten lopen hier zelfs op tot meer dan 10 jaar. Mensen moeten dus enorm lang wachten op een woning. Dus dan zijn wij heel blij om 40 sociale huurwoningen af te nemen. Er is vooral vraag naar twee- en driekamerappartementen en die zijn hier gerealiseerd. Met deze 40 lossen we het tekort niet op maar het is weer een begin.” aldus Van der Spek.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden