Veel steun voor bouw 4.000 woningen Nieuw-Vennep . Tientallen woningzoekenden delen hun verhaal
 

Veel steun voor bouw 4.000 woningen Nieuw-Vennep: Tientallen woningzoekenden delen hun verhaal

Zoek je een huis? Kun je die niet vinden? Deel je verhaal, laat van je horen. Want dat werkt. Erik Gerritsen, directievoorzitter van Ymere, kampeerde twee dagen tussen akkers in Nieuw-Vennep. Op een plek waar 4.000 huizen kunnen worden gebouwd. Hij luisterde naar de soms aangrijpende verhalen van woningzoekenden. En deelde die met iedereen die de woningbouw kan versnellen. Met succes. Jurgen Nobel, wethouder nieuwbouw Haarlemmermeer, was blij met de actie. Ook hij gelooft heilig in nog meer samenwerking om nieuwbouw te versnellen. “Zo kunnen we nog voor het einde van het jaar met positief nieuws komen over deze plek.”

Gerritsen kreeg gisteravond en vandaag bezoek van een groot aantal woningzoekenden die hun verhaal met hem deelden. Soms schrijnende verhalen. Van eindeloos zoeken, maar niet kunnen vinden. Van levens die stilstaan. Van uit je huis gegroeid zijn. Van te klein naar te groot. En omgekeerd. Ze hebben indruk gemaakt. En ook vanochtend meldden de eerste woningzoekenden, huurders en buurtbewoners zich al vroeg op #hierkampeerik aan de Middelweg in Nieuw-Vennep.

7849 Goulmy Ymere Actie
Gesprekken gingen over eindeloos zoeken, levens die stilstaan en nog meer

“We staan hier om al die honderdduizenden woningzoekenden een stem te geven. Hun verhalen te laten horen. En om aandacht te vragen voor het grote tekort aan betaalbare woningen. Van sociale-, midden- en -vrije sectorhuurwoningen, tot koopwoningen voor ieder budget. Als we ergens kunnen bouwen is het hier”, zegt Gerritsen met op de achtergrond nu nog akkers zover het oog reikt. “De grond is al van ons en onze partners, de ideeën liggen klaar, we kunnen aan de slag. En als we dat samen doen, gaat het nog veel sneller.”

Met de actie, op sociale media vindbaar via #hierkampeerik en #waarkanikwonen, wil Gerritsen namens Ymere de woningbouw versnellen. En dat kan volgens hem alleen door nog beter samen te werken met alle betrokken partijen. Obstakels te slechten, elkaar te helpen en aan de slag te gaan.

Actie Nieuw Vennep 2
De verhalen maken diepe indruk
Actie Nieuw Vennep
Ieder met een eigen verhaal
Actie Nieuw Vennep 3
Hartekreten

Arjen de Ruijter (53) woont in het centrum van Nieuw-Vennep, las over #hierkampeerik in de krant en stapte op de fiets. “Goed dat jullie dit doen”, zegt hij tegen Gerritsen. “Ik heb 3 kinderen. Waar gaan die straks wonen? De oudste studeert in Leeuwarden. Stel je voor dat hij straks weer thuis moet komen wonen? Dat kan toch niet? Het is aardige kerel, maar ik gun hem ook een eigen leven.” Dan lachend: “En z’n ouders ook. Maar zonder gekkigheid. Hartstikke goed dat jullie dit doen! Ik ben voor.”

Nancy koos er bewust voor iets later naar haar werk te gaan: “Want dit is belangrijk” Ze is emotioneel en niet zonder reden, zegt ze tegen Gerritsen. Het zit haar niet mee. “Na een auto-ongeluk ben ik mijn bedrijf kwijtgeraakt. Ik woon met mijn man, onze 35-jarige dochter, onze schoonzoon en kleinkind in een huis met twee kamers. Hoe lang duurt het nog voordat zij een eigen plek kunnen vinden? Dit kan niet langer.”

Actie Nieuw Vennept
Twanny (32) uit Zwanenburg zoekt een woning
8234 Goulmy Ymere Actie
Heldere boodschap van gedeputeerde Jelle Beemsterboer
Actie Nieuw Vennpe.6
Arjen (53) voert actie namens zijn drie kinderen

Op Gerritsen maken de verhalen diepe indruk. Vooral de stress die de vruchteloze zoektocht naar een woning oplevert, hakt er bij woningzoekenden die hij gesproken heeft flink in. Van jongeren die dakloos dreigen te raken door het aflopen van de tijdelijke huurovereenkomst. Tot ouderen die in een te groot huis wonen wat ze niet meer bij kunnen houden. Ze hopen op een kleiner appartement dat er ook niet is. Maar wat het meeste indruk maakt zijn vooral de levens die stilstaan. Gerritsen: “Alles begint letterlijk met een eigen dak boven je hoofd. Als dat er niet is, ben je nergens.”

Gerritsen deelde de verhalen van huurders met iedereen die de bouw kan versnellen. “Het is goed dat je hier aandacht voor vraagt, in een caravan hebt gezeten en verhalen hebt opgehaald. In Haarlemmermeer hebben we de ruimte en kansen om samen te bouwen”, zo sprak Jurgen Nobel, wethouder Woningbouw van de gemeente Haarlemmermeer. “En we moeten met elkaar zorgen dat er altijd nieuwe huizen in de pijplijn zitten.” Ook sprak hij de verwachting uit dat er nog voor het einde van het jaar positief nieuws is over nieuwbouw op deze locatie.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden