Weer of geen weer: gloednieuw jasje voor bijna 500 woningen in Floradorp
 

Weer of geen weer: gloednieuw jasje voor bijna 500 woningen in Floradorp

Wie Amsterdam-Noord een beetje kent, weet dat Floradorp, met de felgekleurde huizen, vlakbij het Mosplein, niet te missen is. In deze buurt met een rijke geschiedenis werden bijna 500 sociale huurwoningen opgeknapt.

Samen vieren dat Floradorp er weer mooi bijstaat

Lazlo Oegema, projectleider bij Ymere, viert samen met de bewoners en zijn projectteamleden van co-maker Rutges Vernieuwt het einde van deze klus. Zijn team onderhoudt en renoveert vele woningen, zoals ook deze in Floradorp. Het zijn klussen als houtrotherstel, schilderwerk, metselherstel en herstel aan het tegelwerk in de bergingen. In deze buurt werden honderden woningen stevig aangepakt, zodat de Noorderlingen er weer een aantal jaar mee door kunnen.

Floradorp (2)
Floradorp staat er weer mooi bij

Bewoners meer dan tevreden

Zo'n opknapbeurt is voor de bewoners ingrijpend. Maar nu het bijna achter de rug is, kijken zowel de bewoners als onze collega’s er tevreden op terug. Lazlo vertelt erover op het Binnenhofpad, samen met Martijn Gunneman, projectleider bij Rutges Vernieuwt. Hier wordt de klus op dit moment afgerond. Bewoners, klussers en andere teamleden kwamen bijeen om een frietje te eten, elkaar te ontmoeten en na te praten.

Want het resultaat mag er zijn: het is fijn dat de buurt er weer mooi bijstaat. "Deze bewoners weten heel goed wat ze wel willen. En zeker ook wat ze niet willen voor hun buurt." vertelt Martijn. "Sommige bewoners balen van de grote veranderingen die er door de jaren heen zijn ingeslopen in Floradorp. Het heeft volgens hen te maken met de koopwoningen in de buurt. Met de huiseigenaren hebben ze veel minder contact, waardoor ze het dorpse gevoel missen."

Floradorp

Bewoners vol lof over de vakmensen

De bewoners zijn gelukkig wel vol lof over de schilders en de andere vaklui. De vakmensen, die bij deze klus vaak te maken kregen met slecht weer, hadden veel contact met de bewoners. De inzet voor hun gevels, bij soms barre weersomstandigheden, werd erg gewaardeerd. Als dank zorgden de bewoners voor cappuccino's, waarmee de schilders na een bui even konden opwarmen. Ook kreeg het projectteam complimenten over de informatie vooraf, met; "Lekker op tijd een brief en duidelijk boekje van Ymere".

Floradorp (1)
Hier krijgt de gevel een nieuwe kleur

Feedback

"Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen.", vertellen Lazlo en Martijn. Om daar een goed beeld van te krijgen, werd de feedback van bewoners opgehaald met een enquête. "De verbeterpunten en tips nemen we graag mee voor onze volgende uitdaging. Een bewoner die nu niet mee kon ‘lunchen’ kwam gisteren toch even zijn enquête bij ons terugbrengen. Dat is mooi om te zien. Overal zijn de bewoners zeer te spreken over de verbeteringen aan hun gevel, maar er zijn natuurlijk altijd wel dingen die beter kunnen. Denk aan het oplossen van klachten in de buurt. En we kunnen nog duidelijker zijn over de afspraken.''

Maar over het eindresultaat van deze bewoners geen ongetogen woord. "Ik ben ruim 40 jaar schilder geweest en dit is dik in orde.",  horen we van een bewoner die besluit nog een tweede kaassouflé te ‘bestellen’. Ook over de nieuwe voordeuren zijn ze zeer te spreken. En het resultaat mag er wezen. Daarom werd er nog een groepsfoto gemaakt en is deze frisse start van het opgeknapte Floradorp mooi vereeuwigd.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden