Eerste damwand van nieuw gebouw Houthaven geslagen: hier komt De Sfinx
 

Eerste damwand van nieuw gebouw Houthaven geslagen: hier komt De Sfinx

Met het slaan van de eerste damwand is de bouw van woongebouw De Sfinx, aan de kop van de Houthaven, dinsdag officieel gestart. Dit pronkstuk biedt straks een thuis aan bewoners van 63 nieuwe sociale huurwoningen. Het is het sluitstuk van De Houthaven, op de hoek van de Tasmanstraat, Pontsteiger en Gevlebrug.

Bouwen voor de toekomst: 215 nieuwe woningen erbij voor onze huurders

Waar eerst nog Het IJ en de houtindustrie waren, is De Houthaven nu een plek waar iedereen fijn kan wonen, werken en ondernemen. Naast De Spreeuwen en De Zusjes is De Sfinx het sluitstuk op de nieuwbouwontwikkeling in Amsterdam, die haar weerga niet kent. We kijken uit naar het moment dat we de bewoners een thuis kunnen bieden in een van de 215 sociale huurwoningen die we hier realiseren.

Plaatjes Diversen Voor Website (4)

Spannende onthulling

Vorige week werd de verrassende naam na veel speculeren onthuld door Bas Bronneberg (projectontwikkelaar bij Ymere), David Bloemendaal (projectmanager bij Ymere) en Simon James (projectleider van co-maker Dura Vermeer). Stralend keken ze naar het gigantische bedekte bouwbord op de kop van Karlskrona-eiland. Het bord werd door de heren op spannende wijze van een groot wit doek ontdaan.

Terwijl ze de touwen voorzichtig lieten vieren werd op het bord het bouwwerk en de naam langzaam zichtbaar. Nu mag iedereen het weten. “Geen broertjes, nee, hier komt De Sfinx!”

Plaatjes Diversen Voor Website (6)

De bouw kan nu beginnen

Aan wethouder Reinier van Dantzig (Wonen en Stedelijke Ontwikkeling) en Erik Gerritsen, directievoorzitter van Ymere, een paar dagen later de eer om officieel de eerste bouwtaak te volbrengen. “Ik denk dat de starters maar ook doorstromers hier fantastisch kunnen wonen. Wat ik heel goed vind, is dat je hier ook kunt wonen als je uit de Spaarndammerbuurt komt en de trap niet meer op kunt lopen”, vertelt Van Dantzig.

Onder bezielde leiding van de mannen van het bouwteam slaan ze met een luid signaal de eerste damwand. “Fantastisch zo'n damwand slaan. Wat een ongelofelijk grote machine. Ik had het nog nooit van zo dichtbij gezien”, aldus Van Dantzig. Simon James van Dura Vermeer is klaar voor de bouw. “Dit gaat de komende drie weken zo door, om 140 strekkende meters damwand aan te brengen. Je kijkt straks vanuit de binnentuin door een doorkijk naar de Pontsteiger. Mooier krijg je het niet”, vertelt hij enthousiast.

Plaatjes Diversen Voor Website (8)

De trots van Houthaven

De Sfinx zal straks vanaf deze prachtige plek uitkijken op de stad. Een bijzonder mooi cadeau voor Amsterdam en toekomstige Amsterdammers. “Met De Sfinx wordt hier een nieuw stuk geschiedenis geschreven. De naam past goed bij dit gebouw. De rode poten van rode bakstenen, de witte lijnen en vorm. En hoe ‘De Sfinx’ uitkijkt over de Spaarndammerbuurt, de stad en het water”, vertelt Bas Bronneberg vol trots.

“Nu we hier aan het werk zijn en terugkijken op wat Ymere hier heeft bereikt, is dat iets om trots op te zijn. Niet alleen om de architectuur en verschijningsvorm van het gebouw, maar vooral omdat er in onze wereldstad Amsterdam huurwoningen worden gebouwd voor mensen met een bescheiden inkomen.” We verwachten de bewoners van De Sfinx in het najaar van 2025 te kunnen verwelkomen.

HYA Op De Foto Bij De Damwand De Sfinx
Fotomomentje met Jarek (Majchrowicz, rechts) van de HYA die blij is met de komst van De Sfinx voor onze huurders

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: