Uniek en energiezuinig wonen in Amsterdamse binnenstad na restauratie erfgoed Geldersekade
 

Uniek en energiezuinig wonen in Amsterdamse binnenstad na restauratie erfgoed Geldersekade

“Bedenk maar eens een mooiere plek dan dit. Ik ga hier nooit meer weg.” Scarlet Huestegge woont sinds 1985 in het oudste deel van de stad, in een grachtenpand aan de Geldersekade, waar twee indrukwekkende panden gerestaureerd zijn. Haar huis en dat van haar 14 buren is compleet gerenoveerd en verduurzaamd. “Welkom in mijn nieuwbouwhuis uit de zestiende eeuw.”

Geldersekade En Bewoner Scarlet (1)
Trots laat bewoner Scarlet haar woning zien

Meer en meer dromen komen uit

Het is wel duidelijk dat dromen in de binnenstad uitkomen voor trotse bewoners als Scarlet. Ze voelden zich hier al jaren thuis en keren nu terug naar hun verduurzaamde woning. In totaal acht nieuwe buren, ook van de twee woningen die we hebben toegevoegd, kunnen nu voor het eerst naar deze toplocatie verhuizen. 

Duurzaam wonen in historisch erfgoed

Kosten noch moeite zijn bespaard tijdens de gigantische klus, waarvan de afronding op 30 januari met het team van de renovatie en de bewoners in een benedenwoning werd gevierd. Om het monumentale karakter te beschermen zijn de panden vanuit het skelet naar boven opgebouwd.

Dankzij het unieke vacuüm-monumentenglas zijn de dertien woningen zelfs beter geïsoleerd dan tripleglas en zeer energiezuinig. Ze kregen een flinke duurzame upgrade met een sprong van energielabel F naar A. Dat betekent comfortabel wonen aan de gracht, waarbij, niet het minst belangrijk, de energierekening omlaag kan. De panden aan de bruisende Nieuwmarkt zijn klaar voor de toekomst, terwijl de historische details, ook dankzij samenwerking met Monumentenzorg, hun eeuwenoude verhaal blijven vertellen.

Geldersekade Woning
Het monumentale karakter wordt hier beschermd tijdens renovatie

Een huis vol met schatten

De twee statige panden dateren uit de zestiende eeuw en kennen een roerige geschiedenis. Er heeft een brand gewoed, waarna in de negentiende eeuw delen opnieuw werden gebouwd. George Altena van Bouwpartner Coen Hagendoorn was niet verrast toen hij tijdens de stevige klus de meest zeldzame schatten tegenkwam. “Voordat je een muurtje of plafond in zo’n pand weghaalt moet je flink in beraad, maar dan vind je ook wat. En om vacuümglas te plaatsen voor optimale verduurzaming moet je hier uiterst zorgvuldig zijn, waarmee we Monumentenzorg ook erg blij konden maken.”

Nog vaag zijn op de gevels de letters van het woord ‘linnen’ te zien. Ze verraden dat hier vroeger een kleermaker gezeten heeft. Om de gevelreclame weer tevoorschijn te laten komen, tovert de gevelreclamerestaurateur de letters, wanneer het weer het toelaat, nog naar voren. Op de foto is voor de bewoners al te bewonderen hoe mooi hun gevel er straks uitziet.

De Schatten Van De Geldersekade
Tijdens de klus werden zeldzame schatten gevonden
Geldersekade Oplevering (2)
Het woord 'linnen' staat nog vaag op de gevel. Deze worden in ere hersteld

Belangstelling

“Gelukkig is het ons dubbel en dwars waard, de extra inzet. Dat kunnen we wel stellen als we hier nu staan in twee fantastische panden die het straatbeeld in het avondlicht sieren”, voegt Altena toe. Dat beamen onze projectontwikkelaar Eric Schaaphok en Lotte Terwel, Stadsdeelbestuurder van Amsterdam Centrum. Ze kennen de uitdagingen in de binnenstad maar al te goed. “Het is beter soms niet alles van tevoren te weten, want het is geweldig wat we hier nu voor onze bewoners kunnen verbeteren, uitbreiden en vooral behouden”, legt Schaaphok trots uit. “Het is een opknapbeurt die natuurlijk aardig in de papieren loopt. Maar we zijn als stadsdeelbestuur erg blij met dit resultaat en de toegevoegde woningen. Goed om hier te zien dat we samen met corporaties die lange adem hebben”, vertelt Terwel.

Directievoorzitter van Ymere, Erik Gerritsen, volgde sinds zijn aantreden de vorderingen van deze restauratie op de voet “We hebben veel oud bezit hier in het centrum. Ik keek mijn ogen uit tijdens de bouw. Op de ene dag komt er een waterput tevoorschijn, dan staat er weer een muur op instorten, dus het team was hier niet weg te slaan. Ik verwonderde me iedere keer weer over hoe vakkundig dit werd aangepakt.”

Geldersekade Waterput (1)
De waterput die tevoorschijn kwam tijdens de renovatie
Geldersekade Oplevering (3)
Scarlet laat de gevelstenen zien die tijdens een eerder bouwwerk zijn gered

Het perfecte plaatje van Scarlet

Trots laat Huestegge, die van haar tijdelijke onderkomen weer terug kan naar haar vertrouwde beletage, aan de belangstellenden haar woning zien. “Mijn woning gaat er na de renovatie mooier uitzien dan ooit tevoren”, garandeert ze. Ze nodigt het team uit voor een extra bezoek als het eikenhouten parket op de vloer ligt en haar verhuisdozen zijn uitgepakt.

“Als je van je huis een thuis wil maken, dan moet je het goed doen”, vindt ze. De oude balken heeft ze ossenbloed-rood geschilderd. En in haar patio zijn twee originele gevelstenen te bewonderen, die tijdens een eerder bouwwerk gered zijn en tijdelijk werden opgeslagen. Deze ornamenten sieren nu de muur in de binnenplaats waar ze de komende jaren op uitkijkt.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: