Kunstenaar en boomverzorger Johan in de wolken met zolderwoning Hof van Descartes
 

Kunstenaar en boomverzorger Johan in de wolken met zolderwoning Hof van Descartes

Kunstenaar Johan Roelofs kon als parttime boomverzorger zijn geluk afgelopen december niet op. Hij verhuisde naar het Hof van Descartes en woont nu met zijn hoofd bijna in de wolken, op een nieuwe bovenste woonlaag. Daar heeft hij perfect zicht op het groen in de buurt. In totaal zijn hier 34 zolderwoningen toegevoegd, tijdens de grote renovatie van 144 energiezuinige woningen in samenwerking met co-maker Dura Vermeer.

Eindelijk die bank

“Ik woon sinds kort bij Ymere”, zegt hij nu als trotse bewoner van een gloednieuwe zolderwoning in Amsterdam Nieuw-West. Roelofs is sinds half december één van de gelukkige bewoners met een handig ingedeelde studiowoning op zolder. “En ik heb eindelijk een plek om te zitten. Met een bank en een tafel. En dat na zeven jaar wonen in Amsterdam.” Hij spreekt van geluk, want net als zijn vrienden was hij al lang op zoek naar een huis.

Versnellen

Versnellen is eigenlijk het enige waar jonge starters als Johan een boodschap aan hebben. Nóg meer woningen toevoegen, overal waar het kan. En laat Johan nou totaal geen problemen te hebben met die paar trappen. Deze zolderwoning, waar nog het een en ander aan te tweaken is voor nog meer woongeluk, is daarom op zijn lijf geschreven. “Ik vind het eigenlijk best leuk, dat het wat aparter is dan de andere woningen.”

De Zolderwoning In Hof Van Descartes (1)
Elke ruimte in deze zolderwoning heeft een eigen functie
De Zolderwoning In Hof Van Descartes (4)
Milena op de koffie bij Johan

Koffie met Milena

Voor Milena Alves van Ymere, gespecialiseerd in herhuisvesting, niets leukers dan nu op de koffie gaan bij Johan thuis in het Herderhof. Om te zien wat het dankbare resultaat is van zo’n grote verduurzamingsopgave, waar Ymere maar ook zeker de bewoners van het Hof van Descartes in hebben geïnvesteerd.

Milena kende hem nog niet, want in haar functie zorgt ze voor ondersteuning en begeleiding van de bewoners die al in een woning woonden in het Hof. Bewoners krijgen tijdens de renovatie tijdelijke huisvesting en keren vervolgens terug in een energiezuinige woning. Johan is de nieuwe bewoner van één van de zolderwoningen die we hebben toegevoegd. 

Op deze plek kreeg je voorrang bij toewijzing aan een zolderwoning als kind van een bewoner in deze buurt. “Zo kun je los van je ouders je eigen leven opstarten, maar hoeft de buurt jou als vertrouwd gezicht niet te missen”, voegt Milena toe.

De Zolderwoning In Hof Van Descartes (2)
De creatieve oplossing hoe je een dikke balk wegwerkt
De Zolderwoning In Hof Van Descartes (3)
Het portiekgebouw is voorzien van kunst

Een plek met potentie

De creatieve Johan wist van de lichte ruimte binnen no-time zijn eigen knusse domein te maken. Zijn gevoel voor ruimtelijk inzicht en techniek liet hem daarbij niet in de steek. Na anderhalve maand komt het woongeluk je tegemoet als je de open ruimte op zolder, met woon- en eethoek en een werkplek, betreedt. 

“Heel eerlijk, ik verwachtte eigenlijk niks. Je ziet online genoeg foto’s voorbij komen van woningen die er allesbehalve netjes uitzien. Maar dit is best een goeie, mooi geïsoleerd ook. Daar ben ik heel blij mee”, vertelt hij. Eén voor één laat hij de hoeken met ieder hun eigen functie zien.

“Dingen die ik nodig heb maak ik meestal gewoon zelf. Toen ik hier binnenkwam was er een betonvloer. Er lag een dikke balk, maar erachter is het lager”, wijst hij aan. “Ik had nog heel veel hout. Dus ik heb een platform gemaakt over de hele lengte. Voor doe-het-zelvers als ik is het te gek om nog iets te kunnen afwerken.”

Energiezuinig

De energierekening van Johan en zijn buren is lager dan je verwacht. Op zijn nieuwe inductiekookplaat heeft hij al de beste Koreaanse gerechten in elkaar geflanst voor zijn vriendin. “Ik ben zeker blij dat het een energiezuinige woning is, jaja.” Dat snapt Alves maar al te goed. “En dan te bedenken dat dit dus eerst zolderbergingen waren. Hier gaat Johan echt veel plezier van hebben.”

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: