Het is gemaakt in de fabriek en het vliegt: een sociale huurwoning!

Ze pasten precies tussen de sloten links en rechts van de polderweg, waarop ze in het diepst van de nacht vervoerd werden: 18 modulaire sociale huurwoningen. In Hoofddorp verschenen in recordtempo woningen waar een dag eerder nog niets te zien was. Hoe dat kan? Ze zijn al zo goed als af op het moment dat ze op hun permanente locatie aankomen.

Industrieel bouwen als oplossing 

Aan de IJpolderstraat en de Wieringerwaardstraat is een hoop veranderd in drie dagen. Regiomanager bij Ymere Remco Pols is er trots op: “Het is heel indrukwekkend om te zien hoe de woningen op hun plaats worden getakeld. Dit zijn de eerste permanente modulaire woningen die Ymere plaatst. Ik ben ervan overtuigd dat dit goede voorbeeld zal doen volgen voor meer projecten in de toekomst.”  

Doordat de woningen gebouwd worden in de fabriek is het bouwproces volledig anders. Het is duurzamer, de bouwtijd is sneller, er wordt minder afval geproduceerd en de kwaliteit is net zo goed als we dat gewend zijn van ‘normale’ huizen. Er werden duurzame materialen gebruikt, zoals gevels van bamboe.  
 
Een verschil van dag en nacht De 18 éénlaagse woningen zijn dus nog relatief zeldzaam in hun soort. Dat zorgt ook voor unieke situaties in bijvoorbeeld het vervoer. De woningen zijn ruim en breed. Daardoor konden ze enkel ’s nachts vervoerd worden door bouwer Homes Factory. Op grote vrachtwagens kwamen de woningen voor dag en douw aan in de buurt en werden daar op een leeg veld neergezet tot het licht werd. In drie dagen wordt alles precies neergezet zoals maanden eerder is bedacht.  

Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer was ook aanwezig bij het takelen van de woningen. “Dit is zoveel beter dan wat er stond. Ik ben ook gaan kijken in de fabriek. Om ze dan op deze plek te zien vliegen en staan is wel bijzonder.”  

 

Ymere Flexwoningen Hoofddorp 14 03 24 Sblanchard Lr 38
Ymere Flexwoningen Hoofddorp 14 03 24 Sblanchard Lr 27

Terugkeren naar een nieuw thuis

De bewoners van de gloednieuwe woningen zullen voor een deel bekenden zijn. Negen van de achttien huizen gaat naar ‘terugkeerders’. “Wel even lachen hoor, meneer Benat”, zegt Jynthe Wiering van Ymere lachend tijdens een fotomoment. Ze is overduidelijk een vertrouwd gezicht voor de trotse bewoner, die met een beetje hulp van buren en collega’s bij de drempel op de bouwplaats ook even in een woning kan kijken. Het is een gezellig weerzien voor de groep bewoners. “Maanden had ik rust, nu zie ik ze weer”, grapt bewoner Sander Benat. 

Ze ruilden hun oude thuis in voor deze energiezuinige, gelijkvloerse paleisjes met een tuin. Ron Kortekaas kan niet wachten om te verhuizen en het bevalt hem wel wat hij aantreft. “Prima indeling. Mijn slaapkamer wordt nu veel ruimer, dat is heel fijn.” De rest van de woningen zal spoedig worden aangeboden op Woningnet. Ook Peter Veldman van FARO Architecten verlaat de locatie enthousiast: “Breed en grondgebonden, je ziet het niet vaak! Ik hoop dat ik over een halfjaar een keer op de koffie kan komen bij deze bewoners.”  

Op deze pagina staat meer informatie over de woningen aan de IJpolderstraat en Wieringerwaardstraat. 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden