Ymere verlengt pauzeknop opvang kwetsbare huurders

Ymere houdt de pauzeknop voor de verhuur van sociale huurwoningen aan cliënten van zorginstellingen in een deel van Volewijck in Amsterdam-Noord langer ingedrukt. Dat heeft de woningcorporatie in overleg met de gemeente Amsterdam en HVO Querido besloten.

“De druk op deze buurt in Amsterdam-Noord door het huisvesten van relatief veel kwetsbare huurders was groot. Zorgen van bewoners daarover nemen we serieus. Na dit afschuwelijke incident verdient deze buurt rust”, zegt regiomanager Walter Louman van Ymere. Ymere drukt de pauzeknop in tot 1 januari 2026.   

Aanleiding voor de pauzeknop is een dodelijk steekincident eind oktober vorig jaar in de Hazelaarstraat in Volewijck in Amsterdam-Noord. Daarbij kwam een 36-jarige man om het leven. Het incident leidde tot veel onrust  en een groot gevoel van onveiligheid in de buurt. De 63-jarige verdachte van de steekpartij woonde onder begeleiding van HVO Querido in een sociale huurwoning van Ymere. 

Dat leidde tot overlast en zorgen bij omwonenden.  De signalen hierover werden volgens hen onvoldoende opgepakt. “Wat er daarna is gebeurd is een zeer traumatische ervaring voor bewoners, waar sommigen nog steeds dag én nacht veel last van hebben. De verhalen die ze gisterenavond tijdens een bijeenkomst met ons deelden maken diepe indruk", zegt Louman. “En dat doet ook iets met mij persoonlijk.” 

De woning waar de verdachte woonde wordt niet opnieuw verhuurd aan een kwetsbare huurder via een zorginstelling, zo besloot Ymere al eerder.  

 

Naar het incident is de afgelopen maanden onderzoek gedaan. Een van de belangrijkste conclusies was dat de meldingen van bewoners versnipperd binnenkwamen bij diverse instanties. Hoewel de losse meldingen niet verontrustend waren, is achteraf gezien de optelsom aan meldingen dat wel. 

“Op basis hiervan hebben we met de gemeente Amsterdam en zorginstellingen afgesproken dat meldingen uit de buurt en signalen over kwetsbare bewoners die bij de verschillende partijen binnenkomen, altijd op één centrale plek worden geregistreerd en beoordeeld op ernst. Zo nodig worden er snel maatregelen getroffen om problemen te voorkomen. Dat is in het belang van omwonenden en ook de kwetsbare huurders zelf”, aldus Louman. 

Ymere heeft gisteravond, samen met de gemeente en HVO Querido, betrokken omwonenden geïnformeerd over de pauzeknop en alle uitkomsten van het onderzoek.  

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden