Ymere gaat nieuwe woningen bouwen in Kastanjelaan en Papelaan, Weesp

Ymere is van plan om de komende jaren haar woningen in de Kastanjelaan en Papelaan te vervangen door 35 nieuwe eengezinswoningen. Daarvoor werkt de woningcorporatie de komende tijd aan een plan van aanpak. Enkele woningen zijn dusdanig verzakt dat het herbouwen ervan de beste optie is. Dat heeft de woningcorporatie tijdens een bijeenkomst aan de bewoners bekendgemaakt.

De woningen in de wijk Hogewey zijn toe aan een renovatie. Na het verzakken van enkele woningen bleek uit nader onderzoek – uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Ymere – dat ook de funderingen van de andere woningen dienen te worden aangepakt. Regiomanager Kim Ronner van Ymere: “Dit is een van de redenen om ervoor te kiezen de woningen niet te renoveren, maar opnieuw te bouwen. Dat levert uiteindelijk voor iedereen het beste eindresultaat op.”

Met de nieuwbouwwoningen die ervoor in de plaats komen, kan dit deel van de wijk er weer tientallen jaren tegenaan. Bovendien wordt met deze actie voorkomen dat bewoners op een later moment weer opnieuw tijdelijk ergens anders naartoe moeten verhuizen. Op deze manier wordt de impact voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt.

Ronner realiseert zich goed dat het nieuws voor sommige bewoners toch schrikken is. “Het gaat onder de streep niet over stenen, maar over het huis en thuis van onze bewoners. Over het huis waar je misschien al lang woont en mooie herinneringen aan hebt.” In de periode tussen afbraak en nieuwbouw zullen bewoners ergens anders gaan wonen. “Dat kan tijdelijk zijn, maar als de vervangende woning bevalt ook definitief. Dit is afhankelijk van wat bewoners zelf willen", aldus Ronner. “Bewoners kunnen er ook voor kiezen terug te keren als het nieuwe huis is opgeleverd op de vertrouwde plek.” Ymere staat bewoners bij met raad, daad en advies, en is nog in overleg met de gemeente Amsterdam om bewoners met stadsvernieuwingsurgentie te kunnen (laten) verhuizen.

Binnenkort wordt meer duidelijk over de planning. De komende tijd gaat de woningcorporatie verder in gesprek met de bewoners in de Kastanjelaan en Papelaan. Daarna volgt een periode van herhuisvesting, waarin bewoners naar hun (tijdelijke) wisselwoningen kunnen verhuizen. Ymere streeft ernaar om de eerste bewoners begin 2027 weer terug te laten keren naar hun nieuwe woningen.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden