Eerste gebouw met flexwoningen aan de Appelweg staat op z’n plek

Aan de Appelweg in Amsterdam-Noord zijn bijna alle van de in totaal 63 flexwoningen geplaatst. De duurzame, verplaatsbare woningen van permanente kwaliteit komen in twee woongebouwen en staan hier voor een periode van 15 jaar. Doordat de woningen in de fabriek worden gemaakt is het bouwproces sneller dan normaal. Zo kunnen we straks weer 63 woningzoekenden blij maken met een nieuw huis.

Samen met bewoners, de gemeente en onze bouwpartner Moos waren we op 10 april getuige van de plaatsing van één van de modules van het tweede woongebouw. Met veel precisie en vakmanschap werd de module met een hijskraan op haar plek gehesen. Een waar spektakel om naar te kijken.

Groene woonomgeving

De flexwoningen zijn bedoeld voor 1 à 2 persoonshuishoudens: jongeren (33%), statushouders (33%) en regulier woningzoekenden (33%). Ook stadsdeelvoorzitter Brahim Abid was vorige week aanwezig. Hij benadrukte dat op de Appelweg niet alleen nieuwe woningen komen, maar dat er ook in het groen voor een prettige leefomgeving is geïnvesteerd. Er is een ontwerp gemaakt met nieuwe bomen en andere planten langs de waterkant.  

Duurzame en energiezuinige woningen

De flexwoningen zijn van permanente bouwkwaliteit en niet te onderscheiden van een reguliere nieuwbouwwoning. Maar wat er wel anders is, is dat deze woningen klimaatbewust worden geproduceerd en heel milieuvriendelijk zijn. Faraz Karamati, operationeel directeur van Moos: “Wij bouwen niet alleen voor mensen die in de woningen gaan wonen, maar ook voor onze toekomst. Daarom vinden we het belangrijk dat de woningen duurzaam en milieuvriendelijk zijn. De energiezuinige woningen zijn in de fabriek met recyclebare materialen gemaakt en hebben een warmtepomp en zonnepanelen. Ook kunnen de modules na 15 jaar naar een andere plek vervoerd worden.”

Wie wil hier nou niet wonen?

Bij een rondleiding door de woningen valt op dat de woningen compact en toch ruimtelijk zijn. De woningen hebben grote raampartijen aan de galerijen op het zuiden, waardoor je vanuit de woning een prachtig uitzicht hebt. Marike Bonhof, bestuurder van Ymere, is zeer onder de indruk tijdens de rondleiding: “Als je door de woning loopt, dan ervaar je dat een flexwoning een volwaardige woning is. Er is door het team goed nagedacht over het ontwerp en indeling van de woningen. Flexwoningen van deze kwaliteit gaan we ook op andere plekken realiseren. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in de regio. We maken hier veel woningzoekenden blij mee. Want wie wil hier nou niet wonen?”

Een goede buur

In het najaar kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen in hun woning. Er komt een gemeenschappelijke ruimte in het woongebouw, die straks gebruikt wordt voor gezamenlijke activiteiten. Er komen ook community builders van de Academie van de Stad die met de bewoners en omwonenden woonafspraken gaan maken. Zo zorgen we voor een goede verbinding tussen de bewoners van de flexwoningen en de omwonenden en ontstaat er een fijne nieuwe plek om te wonen.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden