Sociaal huren blijft betaalbaar

Binnenkort valt bij huurders van woningcorporatie Ymere een brief op de mat met daarin nieuws over aanpassing van de huurprijs. Die gaat voor veel mensen omhoog. Niet het leukste nieuws, maar helaas wel noodzakelijk. “Overigens zal de huuraanpassing voor huurders in de praktijk meevallen, omdat die in de meeste gevallen wordt gecompenseerd door een verhoging van de huurtoeslag", zegt Ymere-huurprijsspecialist Arnoud Schüller.

Ymere doet er alles aan om de huren zo betaalbaar mogelijk te houden voor haar bewoners, zowel in een sociale huurwoning als in de vrije sector. “Wij vinden dat wonen betaalbaar moet zijn én blijven. Zeker als je een lager inkomen hebt. Er moet geld overblijven voor dingen die het leven nét wat leuker maken", zegt Schüller.  

“We beseffen als geen ander dat een huurverhoging nooit leuk is. Maar het is helaas wel noodzakelijk. Anders kunnen we minder doen voor onze huurders en woningzoekenden.  Denk bijvoorbeeld aan het energiezuiniger maken van bestaande woningen, onderhoud, renovatie. Maar ook nieuwbouw; heel veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning.”  

De huren stijgen dit jaar gemiddeld met 5,3 procent. Al klinkt dat volgens Schüller meer dan het in de praktijk zal zijn. Hoe een en ander onder de streep in euro's voor individuele huurders uitpakt, is afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Schüller: “Zo betalen de meeste huurders straks zelfs een lagere netto huur in vergelijking met vorig jaar door een verhoging van de huurtoeslag.” 

Ook ging het gemiddelde inkomen met bijna 6 procent omhoog en steeg de AOW de afgelopen twee jaar met zelfs 17 procent. Schüller: “Onze huurders zijn hierdoor een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Ook na de huuraanpassing blijft wonen goed betaalbaar voor onze huurders.” 

Ter illustratie:

Familie De Koning
Mevrouw Hamid

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden