Bewoners vierden oplevering Gentiaanbuurt: “Het lijkt wel een decor van een oude filmset”
 

Bewoners vierden oplevering Gentiaanbuurt: “Het lijkt wel een decor van een oude filmset”

Een beetje regen kon de pret niet drukken in De Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord. Niet zonder reden. Woningcorporatie Ymere renoveerde, verbeterde, isoleerde en verduurzaamde er 270 woningen van ruim 100 jaar oud. Het resultaat: een ‘oud nieuwbouwhuis’ dat weer helemaal klaar is voor de toekomst, “En dat vieren we samen met de bewoners", zegt regiomanager Walter Louman.

Het was een drukte van belang op het schoolplein van de Azaleaschool II. Er waren een friet- en ijskraam, springkussen voor de kleintjes, een tekentafel en picknicktafels met borrelhapjes. Ook waren er foto’s van de Gentiaanbuurt uit het verleden te zien. De buurt bestaat precies 100 jaar en is nu weer helemaal in oude glorie hersteld. “Het is heel mooi geworden. Alles heeft zo’n leuk kleurtje,” vertelt Lilian Fäustle, een buurbewoner.

Plaatjes Diversen Voor Website (9)
Er waren foto's uit het verleden van de Gentiaanbuurt te zien
Gentiaanbuurt Opleverfeest.2
Het schilderwerk heeft de kleuren van die tijd gekregen

100 jaar terug in de tijd, maar in een modern jasje

Het bijzondere aan dit project is dat de bouwstijl uit de jaren '20 weer tot leven is gebracht. Het schilderwerk heeft de kleuren van die tijd gekregen. Hiervoor is historisch onderzoek gedaan naar enkele kozijnen, deuren en boeidelen. Verflaag na verflaag is ‘afgepeld’ tot de eerste originele kleur tevoorschijn kwam. “En zo is de oorspronkelijke verfkleur gevonden. Het lijkt wel een decor van een oude filmset,” vindt directievoorzitter van Ymere, Erik Gerritsen. Stadsdeelbestuurder Brahim Abid vertelde hoe er destijds met veel zorg, precisie en aandacht voor detail is gebouwd. “Ik hoop dat deze renovatie een startpunt is om weer met zoveel aandacht en liefde naar deze buurt te kijken.”

Meezingers uit de buurt

Terwijl het koor De IJgenwijze Noot het publiek trakteerde op gezellige muziek, regende het pijpenstelen. Iedereen vond een schuilplek onder de tenten terwijl het koor voor een goede sfeer zorgde.

Daarna trakteerde de Elvis uit de Gentiaanbuurt iedereen op knallende meezingers. Ondertussen praatten de bewoners met elkaar over hoe ze de renovatie hebben ervaren.

Gentiaanbuurt Opleverfeest (2)
Er was ijs en De IJgenwijze noot trakteerde het publiek op muziek
Gentiaanbuurt Opleverfeest (1)
Een aandenken voor de bewoners

De ervaring van Lilian

Lilian vertelt dat ze is verhuisd naar een gerenoveerde woning in de buurt en dat ze heel tevreden is met haar huis. “Een hele mooie woning, erg goed gelukt,” zegt ze. Vooral het verhuizen binnen de buurt vond Lilian erg fijn. “Alles is een beetje opgeschud, gehusseld en nu voelen mensen zich weer nieuw in de buurt. Hierdoor is er veel contact met de buren ontstaan.”

Over de renovatie zelf merkte ze op: “Er is veel goed gegaan, maar er zijn ook dingen die verbeterd kunnen worden.”

Warmte in de woningen wordt niet langer opgewerkt met aardgas, maar door stadswarmte. En ondanks de belofte dat bewoners niet meer zouden betalen in vergelijking met een gasaansluiting, blijkt dat in de praktijk niet op te gaan. Oorzaak: een eenzijdige tariefsverhoging door energiebedrijf Vattenfall. “Daar balen we", legt Lilian uit. Ook regiomanager Louman heeft er buikpijn van, zo vertelde hij bewoners. “Niet omdat ik denk dat we het niet met elkaar gaan regelen, maar omdat het nu nog steeds niet is opgelost. Afspraak is afspraak, en wij als Ymere zullen ervoor zorgen dat de bewoners gecompenseerd worden.” Die belofte deed de corporatie eerder en werd door zowel Louman en directievoorzitter Gerritsen bevestigd.

Gentiaanbuurt Opleverfeest.1 (2)
In totaal zijn er ca. 270 woningen gerenoveerd en energiezuinig gemaakt

Ze gooien alles eruit

In totaal zijn er circa 270 woningen en bedrijfsruimten gerenoveerd en energiezuinig gemaakt. Na vijf jaar is het eindelijk klaar en na zo’n tijd leer je de bewoners wel kennen zegt Ingmar van Galen, onze co-maker en aannemer Van Braam-Minnesma die de renovatie uitvoerde. “Je merkte hier vooral de open- en eerlijkheid van de Noordelingen. Ze gooien alles eruit”. Een goeie omschrijving want toen er gevraagd werd wat ze van het feest vonden werd er gezegd: “Het was koud, het was nat. Gelukkig waren er warme hapjes”.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden