Groen, groener, groenst: succesvolle renovatie Bouwmeesterbuurt

Terwijl de jongste bewoners uit de Bouwmeesterbuurt druk bezig waren met een voetbalclinic of het beschilderen van insectenhotels, genoten volwassenen vorige week woensdag van een bordje friet (patat) met Zweedse balletjes en een (non-)alcoholische versnapering. Alleen die aanblik maakte het opleverfeest in de Almeerse Bouwmeesterbuurt al de moeite waard. Maar er was meer.

Projectgroep in het zonnetje

Zo werd onder meer de projectgroep, bestaande uit een zestal bewoners die zich doorlopend hebben ingezet om draagvlak onder álle bewoners te creëren en te behouden, in het zonnetje gezet. Ze ontvingen onder andere een plantenbak gemaakt van de overgebleven houten voorgevels én tuinbonnen om de bakken te vullen met mooie planten. Want, zoals terecht werd opgemerkt: “Wat is een plantenbak zonder planten?”

Wel uitstel, géén afstel

Dat presentje verdiende de projectgroep ook, want de aanloop naar het project had best wat voeten in de aarde. Zo was er de coronacrisis, die ertoe leidde dat de renovatiewerkzaamheden vertraging opliepen. Het leidde tot de nodige zorgen bij de bewoners, die heel graag wilden dat hun jaren tachtig-woningen verduurzaamd zouden worden. Dankzij de inzet van de projectgroep bleef het moraal echter goed.

Duurzaam en zuinig: zelfs A++

En het mag gezegd: het resultaat mag er zijn! Door samen met co-maker Dura Vermeer te kiezen voor houten gevels is de CO²-uitstoot van dit project drastisch verlaagd, en door het aanbrengen van onder andere mechanische ventilatie en nieuwe cv-ketels én zonnepanelen op een aantal huizen, heeft een deel van de 254 woningen zelfs een A++ label gekregen.

20240515 Bouwmeesterbuurt Joniisraeli 060 5V7A8408
20240515 Bouwmeesterbuurt Joniisraeli 021 905A9137
20240515 Bouwmeesterbuurt Joniisraeli 038 905A9217

Enthousiasme alom

Wethouder Alexander Sprong (Milieu & Klimaat) was erg te spreken over hetgeen Ymere samen met co-maker Dura Vermeer en andere partners voor elkaar hebben gebokst: “We kunnen vandaag concreet zien wat de goede samenwerking met Ymere voor Almere heeft opgeleverd. Dankzij de goede isolatie van de woningen en de zonnepanelen gaat de energierekening omlaag!

Ook Ymere-bestuurder Marike Bonhof is lovend over het resultaat: “In Almere is een significant gebrek aan betaalbare huurwoningen. Door het renoveren van woningen zorgen we ervoor dat onze bewoners langer en prettiger kunnen blijven wonen, en dat bestaande woningen langer meegaan.”

En zelfs de aanhoudende stortregen die vanaf een zeker moment over Almere heen daalde, kon geen roet in het eten gooien. Kortom: een fraai einde van een succesvol project!

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden