De wederopbouw van De Punt: op weg naar een mooie toekomst in Nieuw-West
 

De wederopbouw van De Punt: op weg naar een mooie toekomst in Nieuw-West

Aan de zuidkant van Osdorp in Amsterdam Nieuw-West, worden oude en nieuwe dromen werkelijkheid. Daar ondergaan de flats uit 1963 een grootschalige renovatie. Een renovatie dekt niet helemaal de lading. Het is meer een wederopbouw van wat ooit statige gebouwen waren. Eén van de drie gebouwen is bestemd voor de middenhuur en dat biedt hoop voor wie in Nieuw-West wil doorstromen van een sociale naar een middenhuurwoning.

Meer kans om te (blijven) wonen in Nieuw-West

We gaan in twee gebouwen in totaal 108 woningen renoveren, energiezuinig en gasloos maken. “Daar zijn we super blij mee, want zo voelen bewoners dat Nieuw-West er ook voor hen kan zijn”, aldus Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder van Amsterdam Nieuw-West, die met dit vernieuwbouwproject een zonnige toekomst tegemoet ziet. “Tot nu toe kun je in Nieuw-West alleen sociaal huren of heel duur kopen of huren, maar niets er tussenin. Middenhuurwoningen zijn er veel te weinig, dus heel fijn dat mensen die dat willen nu kunnen doorstromen. En zij laten weer een sociale huurwoning achter die beschikbaar komt voor een woningzoekende.”

Volgens Peter Weppner van de huurdersvereniging HYA is dit goed nieuws. Hij krijgt veel vragen van huurders: “Huurders bellen ons en vragen ons of wij een plek weten waar hun kinderen kunnen wonen. En dat is het grootste dilemma van de stad. Er is geen doorstroming! Dus dit helpt ongelofelijk veel en we zijn blij met elk postzegeltje waar woningen komen.”

Ymere De Punt 23 05 24 Sblanchard Lr 19
Werk aan de gevel
Ymere De Punt 23 05 24 Sblanchard Lr 14
Hier komt een nieuw balkon aan!

Vernieuwbouw: besparing van 1400 ton CO2

De woningen worden zeer energiezuinig en gaan van energielabel F naar A. Isolatie, ventilatie en verwarmingssystemen gaan we grondig aanpakken, zodat de bewoners straks comfortabel en energiezuinig wonen.

Daarnaast worden ook materialen hergebruikt. Tom Bergevoet van Temp Architecture legt uit: ”Wat we hebben gedaan is dat we alles uit de woningen hebben gehaald en gekeken wat we opnieuw kunnen gebruiken. Zo hebben we de betonnen geveltegels die zo kenmerkend zijn opnieuw kunnen gebruiken. Door deze tegels te hergebruiken, wordt naar schatting 1.400 ton minder CO2 uitgestoten dan bij nieuwbouw. Dat is het mooie aan vernieuwbouw dat het enorm bijdraagt aan de duurzaamheid”

Ook komt de oorspronkelijke architectuur van de flats weer tot leven. Tom Bergevoet: “De oorspronkelijke foto’s dienden als inspiratie om de renovatie zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren, maar dan beter! Zo komt er meer openheid op de begane grond door gebruik te maken van glas en alle woningen krijgen grotere balkons.

Rijke geschiedenis

Ook de planvorming van dit project kent een rijke geschiedenis. Zo zouden alle woningen gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Bestuursvoorzitter van Ymere, Erik Gerritsen, deelde hoe hij deze historie heeft meegemaakt: “Dit complex is een jaartje jonger dan ikzelf,” grapte hij, “er is ongelofelijk veel gebeurd. De crisisjaren, de Woningwet, belastingregels, parlementaire enquêtes en meer gooiden de plannen om en dan wil ik nu maar zeggen voor de toekomstige bewoners is dit goed nieuws. En dat hier middenhuur komt? Middenhuur is zo belangrijk, denk aan leraren, vakmensen, verpleegkundigen enzovoorts. Straks kunnen zij hier ook wonen. En dat dit wordt gezien als een sluitstuk van Nieuw-West, dat betekent niet dat we hier stoppen. We gaan wel door en blijven actief in dit mooie stadsdeel.”

Ymere De Punt 23 05 24 Sblanchard Lr 22
Bas Kok beschrijft in zijn boek oude en nieuwe dromen in Nieuw-West
Ymere De Punt 23 05 24 Sblanchard Lr 46
Niet voor niets zijn dit de Westelijke Tuinsteden

Grootse onthulling voor een grandioze aanpak 

Voordat de grote onthulling plaatsvond lichtte Mike Coffeng, directeur van het familiebedrijf Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., een tipje van de sluier op over welke uitdagingen het bouwteam tegenkwam. “Het is altijd mooi als je een oud gebouw gaat opknappen, maar de archiefstukken waren niet compleet en hoe ga je hiermee om? Met bijvoorbeeld de draagkracht van het gebouw en hoe ga je om met de kosten? Je komt van alles tegen en dan ben je als team heel creatief om van alles op te lossen. Dat maakt het ook leuk.”

Tot slot werd een groot doek met een impressie van het nieuwe gevelbeeld onthuld. Dit gevelbeeld symboliseert niet alleen de vernieuwing van de flats, maar ook de toekomst van Nieuw-West. Een grandioze aanpak die een nieuw thuis biedt aan 108 huishoudens en het stadsdeel verrijkt met het gedachtegoed ‘Samen Nieuw-West’.

Ymere De Punt 23 05 24 Sblanchard Lr 36
Groepsfoto met iedereen die betrokken is bij het project met het nieuwe gevelbeeld

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden