Gemeente Amsterdam en corporaties tekenen voor bijna duizend woningen op Strandeiland
 

Gemeente Amsterdam en corporaties tekenen voor bijna duizend woningen op Strandeiland

Wethouder Reinier van Dantzig en woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Stadgenoot tekenden vanochtend op de Provada in Amsterdam voor de bouw van 950 nieuwe woningen op IJburg. Het gaat om 600 reguliere sociale huurwoningen en 350 flexwoningen die komen te staan op één van de nieuwe eilanden op IJburg, Strandeiland. De flexwoningen worden rond de zomer van volgend jaar opgeleverd. Dat betekent dat in de zomer van 2025 de eerste Amsterdammers op Strandeiland gaan wonen.

Start bouw van 600 sociale huurwoningen

In de tweede helft van dit jaar wordt al gestart met de bouw van de flexwoningen. De flexwoningen blijven minimaal 15 jaar staan en kunnen daarna naar een andere locatie worden verplaatst. De woningen hebben een permanente bouwkwaliteit en gaan dus veel langer mee dan 15 jaar. In 2025 start de bouw van de reguliere 600 sociale huurwoningen. De drie corporaties realiseren ieder zo’n 200 permanente woningen gericht op starters, kleine en grote gezinnen. Ook van de flexwoningen neemt iedere corporatie een derde deel voor haar rekening.

72472 2301755 Amsterdam (1)
Strandeiland waar de 1.000 woningen komen

Eerste bewoners

De flexwoningen worden volgend jaar rond de zomervakantie opgeleverd. De nieuwe bewoners worden daarmee de eerste bewoners van Strandeiland. Van deze woningen is 30% voor jongeren en 30% voor statushouders bestemd. De resterende 40% is bestemd voor overige woningzoekenden. Een aantal woningen wordt gereserveerd voor maatschappelijke beroepsgroepen, zoals politieagenten en leraren. Ook komt er een buurtkamer, die zal worden beheerd door de gemeente. Hier vinden activiteiten plaats en kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten. De overige 600 sociale huurwoningen, waarvan de helft bestemd is voor kleine- en grote gezinnen, worden opgeleverd in 2027.

Samenwerking gemeente en corporaties

Naast wethouder Van Dantzig ondertekenden namens de corporaties Klaartje Molthof, directeur Portefeuillevernieuwing bij Ymere, Jan van Barneveld, directeur de Alliantie Ontwikkeling en Egbert Dekker, Directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot. Klaartje Molthof licht toe: “De drie corporaties gaan samen als eerste sociale huurwoningen bouwen op een nieuw stuk Amsterdam. Wij zijn trots dat we hier zowel flexwoningen als reguliere woningen neer gaan zetten. Op Strandeiland bouwen we een inclusieve, duurzame wijk voor een brede doelgroep. Hier hebben we de afgelopen periode – samen met de gemeente – hard aan gewerkt. We kijken uit naar de oplevering van de eerste woningen, over iets meer dan een jaar. Woningen die we zo hard nodig hebben in Amsterdam.”

240613 RAI PROVADA Strandeiland 07
Op de foto: Egbert Dekker, Klaartje Molthof, Jan van Barneveld en Wethouder Reinier van Dantzig

Wethouder Reinier van Dantzig (Grond en Ontwikkeling): “Het is mij echt een plezier om te tekenen voor de eerste woningen van Strandeiland. En mooi dat er weer woningen bij komen in Amsterdam, want elke woning telt. Duurzame woningen waar gezinnen terecht kunnen, maar ook jongeren, statushouders en maatschappelijke doelgroepen, zoals politieagenten en leraren. Het is belangrijk dat zij een plek kunnen vinden in de stad.”

Hoge duurzaamheidsambities

Alle woningen op Strandeiland worden gasloos en met duurzame materialen gebouwd. Voor de 600 corporatiewoningen wordt een warmte-koude-opslaginstallatie (WKO) aangelegd. Met deze installatie wordt warmte en koude onttrokken uit de bodem, die vervolgens gebruikt kunnen worden om woningen te verwarmen of te koelen.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden