Met woningzoekenden op de Provada: een rondetafelgesprek over het belang van hun stem
 

Met woningzoekenden op de Provada: een rondetafelgesprek over het belang van hun stem

Hoe geven we woningzoekenden (nog) meer een stem als het gaat om de gebiedsontwikkeling in de regio Haarlemmermeer? Met die vraag in het achterhoofd gingen we een paar weken geleden aan de slag in aanloop naar de Provada. Het leverde afgelopen donderdag een interessant en drukbezocht rondetafelgesprek op tijdens de vastgoedbeurs in de RAI Amsterdam.

Een woningcorporatie op de Provada?

De Provada wordt vaak gezien als een beurs waar het vooral draait om netwerken, deals sluiten en de nieuwste vastgoedinnovaties bespreken. Toch bieden deze drie dagen in de RAI Amsterdam ook juist voor Ymere als woningcorporatie dé mogelijkheid om, samen met woningzoekenden, onze maatschappelijke missie en betrokkenheid te laten zien.

Ver-van-je-bed-show

Vooraf was het nog spannend, want hoe krijg je woningzoekenden naar een – toch vrij formele – beurs als de Provada, waar het vooral gaat om mannen in blauwe pakken en netwerken? Een ver-van-je-bed-show voor de mensen voor wie we zo graag willen bouwen in de Haarlemmermeerpolder. Toch lukte het om een mooi aantal woningzoekenden te vinden, mede dankzij een aantal collega’s die in hetzelfde schuitje zitten.

Ovaal, niet rond

Terwijl zij in de ring rondom de tafel (die helemaal niet rond was, maar ovaal) aanschoven, ging moderator Erik Gerritsen in gesprek met een zestal ‘professionals’ die dagelijks met bovenstaand thema bezig zijn: Martijn van der Linden (coördinator Woningbouw bij het ministerie van BZK), Esther Agricola (regiodirecteur Noord-West bij BPD Gebiedsontwikkeling), Danielle van Veen (manager Strategie, Innovatie en Samenwerken bij woningcorporatie Cazas Wonen), Lex Brans (bouwambassadeur Metropoolregio Amsterdam bij provincie Noord-Holland), Frans Breg (projectmanager Nieuw-Vennep-West bij de gemeente Haarlemmermeer) en onze eigen manager Verhuur, André van Diest.

Provada (1)
Het gesprek in een kring rondom de tafel
Woningzoekenden Schoven Aan
Woningzoekenden en professionals in gesprek

Laat ook hún stem doorklinken

De insteek van het gesprek was helder: aan de hand van een tweetal prangende vragen/stellingen ervoor zorgen dat (de stem van) de woningzoekende beter wordt uitgelicht. Niet alleen op de Provada, maar vooral daarbuiten, tijdens al die gesprekken die we al jarenlang voeren over onze bouwplannen in de Haarlemmermeerpolder. Juist daar is het belangrijk dat de woningzoekende zich gehoord voelt en daadwerkelijk gehoord wordt. Een (pijnlijke) realisatie gedurende het gesprek was namelijk het feit woningzoekenden zich lastiger kunnen verenigen dan bijvoorbeeld de omwonenden, waardoor de stem van die laatste groep vaak zwaarder weegt.

Provada (2)
De tafelgasten waren het over eens dat dit moet veranderen

Quotes

Als de tafelgasten het over één ding eens waren, dan was het wel dat dit moet veranderen. Een greep uit de quotes:

  • Danielle van Veen (Cazas): “Woningzoekenden mogen écht tegen ons ingaan, bijvoorbeeld samen met de Woonbond.”
  • Esther Agricola (BPD): “Het is beschamend dat we hier zitten. We moeten heel precies weten wat iedereen wil, en daarvoor moeten we alle doelgroepen een stem geven.”

Daar stond echter – terecht – tegenover vanuit de woningzoekenden dat het nog niet zo eenvoudig is om zich als groep te organiseren; omwonenden weten elkaar snel te vinden – zij wonen tenslotte in elkaars buurt en versterken elkaars stem – en voor mensen die naar een woning op zoek zijn is dat een grote(re) uitdaging:

  • Camille Binasch: “Het vraagt veel organisatiekracht om ons als woningzoekenden zelf te verzamelen. Hoe krijgen we een stem aan de tafel? Er zijn al krachtige stemmen, zoals bijvoorbeeld het Woonprotest en Women Make The City.”
  • Erik Remishevsky: “Onze stem is duidelijk. Hoeveel moeten we nog schreeuwen? Draai de rollen eens om: kom naar ons toe met jullie plannen, en dan gaan we samen versnellen.”

Door de regels heen

Ondanks dat het duidelijk werd dat de frustraties bij woningzoekenden begrijpelijkerwijs hoog zitten, kwam er op momenten wel een constructief gesprek op gang tussen hen en de ‘professionals’. Zo merkte Adrie van Steyn, een van de senioren die vanuit de Haarlemmermeer naar de RAI was afgereisd, op: “Ik hoor hier hele mooie verhalen, maar er wordt niet gebouwd! Breek een keer door al die wetten en regels heen.”

Minder criteria

Volgens Lex Brans (provincie Noord-Holland) komt er bij gebiedsontwikkeling altijd complexiteit kijken, maar hoeft dat niet te betekenen dat het onmogelijk is: “In gebiedsontwikkeling zijn we complexiteit gewend; er zijn 150 criteria waaraan iets moet voldoen. Dan kun je het wel vergeten. Kies er gewoon veertig uit en begin!“

Een goede weergave

Woorden die zowel moderator Erik Gerritsen als de woningzoekenden aan tafel ongetwijfeld als muziek in de oren hebben geklonken. Want ook al leverde dit rondetafelgesprek geen directe winst op wat betreft de ontwikkel- en bouwplannen, het gaf wel uitstekend weer hoe frustrerend het voor woningzoekenden en andere welwillenden is dat hier (nog) niet gebouwd wordt. Een vruchtbare middag op de Provada.

Instagram: een indruk van het gesprek

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden