Luisteren naar bewoners en samen bouwen aan toekomst Van der Pek

De documentaire De Verkrotte Droom gaat over de teloorgang van de geliefde Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord door achterstallig onderhoud en een noodzakelijke renovatie die jarenlang werd uitgesteld. Maar vooral over actieve huurders in hun strijd tegen woningcorporatie Ymere. Als kijker krijg je veel te zien vanuit bewonersperspectief. En dat is goed. We voegen daar graag ons perspectief aan toe.

Excuses zijn op z'n plaats aan alle bewoners die zich niet gehoord hebben gevoeld en van wie het woongeluk door jarenlange vertragingen is verminderd. In een aantal individuele gevallen, zoals die van Angel uit de documentaire, is er helaas zo veel misgegaan dat excuses niet genoeg zijn. Met bewoners die dit is overkomen zoeken we samen naar passende oplossingen.

Wat in het verleden niet goed is gegaan kunnen we niet terugdraaien. We kunnen uitleggen hoe dat is gekomen -van het uitknijpen van corporaties door Den Haag, het aanwijzen van de wijk tot beschermd stadsgezicht, zakelijker werken tot een economische crisis-, maar wat heb je daaraan als bewoner? Juist. Niets! Wat we wel kunnen doen is daarvan leren. En zorgen dat wat we zelf in de hand hebben in de toekomst beter gaat.

Aan die toekomst van 1.100 woningen wordt nu hard gewerkt met de blik vooruit, van het verleden geleerd. In de documentaire zie je de hijskranen draaien, de renovatie is geruime tijd geleden al gestart. De eerste 100 gerenoveerde woningen leveren we dit jaar op, waarvan 50 deze maand. De volgende 300 komen eraan. We maken tempo. Want dat hebben bewoners verdiend.

20250429 162837
De eerste 50 gerenoveerde woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Maar het eerlijke verhaal is ook dat niet iedereen tegelijkertijd aan de beurt is. In de tussentijd verbeteren we de kwaliteit van dagelijks onderhoud: een huis moet bewoonbaar zijn en blijven. Ook als je wacht op een renovatie.

We zijn in overleg met onze co-makers die dit onderhoud doen over hoe dat beter kan én moet. Want zoals het nu gaat, is het niet goed geregeld voor bewoners. Uitgangspunt is dat je een klus klaart zoals je het thuis ook zou doen: géén dingen doen die je zelf ook niet accepteert. Dat laatste geldt overigens ook voor onszelf.

Speciaal voor de Van der Pekbuurt hebben we nu ruim een jaar een eigen techneut in de wijk. Bewoners kunnen bij hem terecht voor alle zaken waar zij in de woning tegenaan lopen en hij houdt in de gaten of de problemen goed worden opgelost. Dat werkt goed en wordt gewaardeerd door de bewoners.

We blijven in gesprek met de bewoners van de Van der Pekbuurt. Ook tijdens de renovatie. Want alleen door in gesprek te blijven houd je contact, leer je van elkaar en kunnen we samen van een verwaarloosd huis weer een thuis maken.

De documentaire De Verkrotte Droom is donderdag 1 mei om 22.20 uur te zien op NPO of op NPO Start. 

Lees ook: Van der Pek buurt: hoe een droom een zorg werd

We realiseren ons dat bewoners zich niet gehoord hebben gevoeld. En dat hun woongeluk door jarenlange vertragingen en alles wat daarbij komt kijken is afgenomen. De documentaire stelt zaken aan de kaak die dat verdienen. Het is een aanmoediging om dingen beter te doen. Met als hoopgevende boodschap voor bewoners dat je stem laten horen zinvol is, samen en met elkaar.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden