Teleurstelling bij bewoner Rob over zijn tuin in Tuindorp-Oostzaan

De hoektuin die Rob ‘de Tuinman’ beheert in Tuindorp Oostzaan in Amsterdam zorgt voor flink wat reacties in de hoofdstad. Nadat de tuin verwilderde, afspraken om de tuin bij te houden bij herhaling niet werden nagekomen en omwonenden begonnen te klagen wilde woningcorporatie Ymere het stukje groen weer in eigen beheer onderhouden. Gevolg: een teleurgestelde Rob. Nu hij de tuin alsnog heeft bijgesnoeid, gaan we samen kijken hoe we met respect voor de natuur de tuin op orde kunnen houden.

De brief die Rob recent kreeg met het slechte nieuws dat we de tuin weer in eigen beheer namen, schoot hem in het verkeerde keelgat. Verdriet, boosheid en slapeloze nachten waren het gevolg. Dat begrijpen we. Zeker als tuinieren en zorg voor de natuur je blij maakt. Rob belde met de lokale tv-zender AT5 en gaf hen een rondleiding door zijn groene oase.  

En eerlijk: de tuin stond er beter bij dan het moment waarop we besloten het stukje groen weer in eigen beheer te nemen. Zo troffen we toen 10m2 onkruid aan, maar liefst 49m2 overwoekerende vlinderstruiken en ander groen wat al heel lang niet was gesnoeid. Plus nog wat huisraad tussen de planten. Ai! 

Tuin Voor Snoeien

De voorganger van Rob heeft de hoektuin jarenlang tot tevredenheid van de buurt bijgehouden totdat persoonlijke omstandigheden dat niet meer mogelijk maakten. Gelukkig nam Rob die taak over en beloofde zich over het stukje groen te ontfermen.  

Groenexpert en ecoloog Marjan Kootwijk van Ymere:  “We vinden het altijd fijn als bewoners dat doen. Sterker nog: we stimuleren en ondersteunen het zelfs. Met advies en vaak tegen een passende vergoeding in de vorm van bijvoorbeeld tuinbonnen. Maak er vooral wat moois van!” 

Tuinman Rob
Rob ‘de Tuinman’ bij de hoektuin die hij in Tuindorp Oostzaan beheert. De tuin staat er inmiddels weer stukken beter bij dan toen Ymere het besluit nam het groen weer zelf te gaan onderhouden. Rob kan dus voorlopig doorgaan met tuinieren. (beeld AT5)

Adopteer een tuin 

Kootwijk: “Het is natuurlijk fijn als bewoners een gezamenlijke tuin willen beheren. Sterker nog: het is zo populair dat er voor heel veel tuinen een wachtlijst is. Zelf zitten we ook niet stil en maken we het liefste tuinen die insecten aantrekken. En warmte tegengaan en water vasthouden, want niemand zit in de stad te wachten op hittestress. Tegels eruit, groen erin.” 

Bewoners met groene vingers hebben de vrije hand met de inrichting van dit soort tuinen. Van Engelse siertuin tot mini boomgaard, landelijke tuin, mediterrane tuin of moestuin. Bijna alles mag en kan. 

Kootwijk: “Maar we maken wel samen de afspraak dat omwonenden er geen last van hebben, het geen ongedierte aantrekt, rotzooi wordt opgeruimd en zaailingen van bomen en lastig onkruid regelmatig worden verwijderd. Lukt dat niet, dan gaan we met bewoners in gesprek over wat er nodig is.  En in het uiterste geval nemen we het onderhoud en beheer dan zelf weer over.”” 

Er zijn in de Tuindorpen nog meer tuinen die in het hoektuinen-weeshuis wachten op adoptie, zo weet Marjan Kootwijk. “Bijvoorbeeld een grasveldje met een boom in het midden. Dat is niet de tuin waar ik van droom. Dus heb je een goed idee, groene vingers, meld je vooral bij mij. En maak er wat moois van!” 

Wilt u hierover meer weten? Bel 088 - 000 89 00.

Kijk ook op AT5: Rob onderhoudt al jaren een hoektuin, maar Ymere wil ontruimen: "Ik ga er bijna van janken" - AT5

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden