Brand in de Pijp in Amsterdam - beeld door AT5
 

Spullen in portieken en op galerijen: bij brand levensgevaarlijk

Een naar idee: brand in huis of in het portiek. Toch kan het gebeuren. Hoe zorg je dat je veilig en op tijd wegkomt en dat de brandweer snel kan blussen en redden? Richard van den Bosch, adviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland waarschuwt en legt uit. “Weet u dat er strengere veiligheidsregels gelden voor vluchtroutes in uw woongebouw? Trappenhuizen, hallen en gangen moeten vrij zijn van (brandgevaarlijke) spullen. Toch zien we dit nog vaak mis gaan”.

Portieken en galerijen: leger is beter

Een schoenenrek tussen de liftdeur en de voordeur, een e-bike in de gang of op de galerij: Richard en zijn collega’s zien het te vaak. ‘De vluchtroute buiten de woning is een gemeenschappelijke ruimte. Daar mag je geen spullen neerzetten. Mensen denken vaak: ik weet dat die spullen er staan. Maar bij een brand staat zo’n vluchtweg binnen 20 seconden vol met zwarte rook. Dan zie je bijna niks meer en je raakt gedesoriënteerd. Het is dan moeilijk om snel weg te komen. Hou die route dus vrij.’

Vluchtweg voor u, aanvalsweg voor brandweer

Richard van den Bosch, brandweer Amsterdam-Amstelland

U moet snel weg komen bij brand, maar hulpverleners moeten naar binnen kunnen. ‘Elke seconde telt!’, vertelt Richard. ‘Als de voordeur open blijft staan bij een binnenbrand of er ontstaat brand in de meterkast buiten de woning, dan staat een gemeenschappelijke ruimte snel vol met rook. Wij kennen die ruimte niet en gaan op de tast naar binnen. In een gemeenschappelijke ruimte vol spullen is het lastig om een voordeur te vinden. Bij een reanimatie komt ook de politie en ambulance en staan we al snel met tien mensen in zo’n portiek. U snapt dat we dan ruimte nodig hebben.’

Brandende e-bikes en scootmobielen

Spullen op een galerij staan niet alleen in de weg, ze kunnen ook in de brand vliegen. Richard: ‘Steeds vaker zien we e-bikes en scootmobielen op gangen en galerijen staan. Soms staan ze op te laden met een verkeerde of oude oplaadkabel, staan ze te lang op te laden of is er een defect in de accu. Door kortsluiting of bij oververhitting in de accu ontstaat een hele snelle en heftige brand. Er komen giftige rook en gassen vrij die op uw ademhaling slaan. Dit gaat zo snel dat je nog moeilijk weg kan komen.’ Ook andere spullen kunnen bij een overslaande brand vlam vatten. Haal alles dus weg, ook die gezellige plant.

Spullen staan in de vluchtroute
Spullen staan in de vluchtroute, waaronder een e-bike

De meterkast is geen rommelhok

Bij brand wil de brandweer de elektriciteit of gas afsluiten in de meterkast. Of ze moeten in de meterkast zijn, omdat daar kortsluiting is. Als die dan vol staat met kerstversiering of andere spullen, kunnen die mee gaan branden. Richard: ‘Volle meterkasten zijn echt een groot risico, zowel bij mensen in huis als in het portiek in flats en appartementencomplexen.’ Een lege meterkast is een veilige kast.

Samen met de buren zorgen voor een brandveilige omgeving

Ruim samen met je buren de spullen uit de gemeenschappelijke ruimte op. Maak samen de vluchtroute en aanvalsroute vrij. Of neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar een goede oplossing. 

Op onze website kunt u lezen wat wij samen met u doen om uw woongebouw brandveilig te maken en te houden.