Start met innovatief watergebruik bij nieuwbouw aan Korte Verspronckweg in Haarlem

Lang niet alle woningen die op dit moment in Nederland worden gebouwd, zijn klaar voor de toekomst. Zo is er bij de bouw vaak nog onvoldoende aandacht voor waterbesparing en biodiversiteit. Marike Bonhof, onze bestuurder, vertelt: “Warmteontwikkeling in woningen willen we tegengaan. En we moeten, samen met andere invloedrijke partners, voorkomen dat inwoners van onze regio's te maken krijgen met wateroverlast.

Samen met vijf medeondertekenaars van de ‘intentieverklaring waterpositieve gebiedsontwikkeling’ maken we nu een vliegende start om dat structureel te veranderen. Te beginnen met zo’n 200 betaalbare woningen, waarvan 100 sociale huur, aan de Korte Verspronckweg in Haarlem.”  

Vrijdag zette ze haar handtekening onder de verklaring van een uniek project, samen met Floor Roduner (wethouder gemeente Haarlem), Marjon Verkleij-Lemmers (bestuurder Hoogheemraadschap van Rijnland), Rosan Kocken (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Patrick Franken (bestuurder PWN) en Lidwin van Velden (CEO Nederlandse Waterschapsbank). 

15 jaar geleden 

“Het is bekend dat drinkwater besparen nog veel te langzaam gaat. En dat veel woningen in Nederland zijn of worden gebouwd voor een klimaat van 15 jaar geleden. Daarom zijn de stappen die we nu samen onderzoeken zo belangrijk. En zijn we blij met deze samenwerking, waarin onze partners van de gemeente Haarlem, provincie Noord-Holland, Noordhollands drinkwaterbedrijf PWN, de Nederlandse Waterschapsbank en het Hoogheemraadschap van Rijnland dezelfde urgentie voelen om in actie te komen,” aldus Bonhof.  

Samen investeren 

Ze vertelt: “Het is betekenisvol dat dit onderzoek wordt gedragen door de zes partijen en we ook samen ervaring gaan opdoen. Want we willen natuurlijk niet alleen hier aan de Korte Verspronckweg in Haarlem aan de slag. Ons doel is om juist de komende jaren op veel meer plekken in onze regio’s te zorgen dat we samen met andere partijen investeren in huizen waar bewoners de komende tientallen jaren met plezier kunnen blijven wonen. En heel belangrijk: zonder dat we de betaalbaarheid voor onze huurders bij gebiedsontwikkeling uit het oog verliezen. Daar staan wij voor.” 

Kai van Hasselt, onze projectontwikkelaar, vertelt: “Samen met Marike ben ik op zoek gegaan naar medestanders, waarmee we de vraagstukken rondom waterbesparing in de bouw- en watersector, en uiteindelijk dus ook voor onze bewoners, verder kunnen brengen. We hebben als ontwikkelaars te maken met grote uitdagingen en daar betalen bewoners en woningzoekenden te vaak de prijs voor. Concreter dan dit, een innovatieve en levendige wijk, waar bewoners slimmer met hemel- en drinkwater om kunnen gaan, wordt het natuurlijk niet. Daarom zetten we nu op deze locatie een eerste stap met ons onderzoek.”  

Wasjes draaien 

Hij vervolgt: “Als we ook in de toekomst nog willen blijven bouwen, moeten we nu, met een mooi woord ‘waterpositief’ gaan bouwen. Dat wil zeggen dat gebouwen in het beste scenario zelfs meer water kunnen opleveren dan ze verbruiken, door zoveel mogelijk hemel- en regenwater in het gebied te bewaren en te hergebruiken voor de woningen en het groen. Bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen of wasjes mee te draaien.” 

Snelheid 

“Of dat de bouwsnelheid in de weg zit? Dat is juist niet de bedoeling. Want voor woningzoekenden op de wachtlijst is iedere dag er een. En tegelijkertijd: wat we hen gunnen is dat we onze nieuwste huizen aanpassen aan en voorbereiden op een veranderend klimaat,” aldus van Hasselt.  

Wateroverlast voor bewoners 

Marjan Kootwijk, onze kwaliteitsmanager groen, vertelt: “Je moet voor deze huizen in Haarlem denken aan voorbeelden als opslag van regenwater, drinkwaterbesparende maatregelen en aanleg van een waterbuffer, zodat (hevige) regen de komende jaren niet tot wateroverlast leidt. Ontzettend belangrijk, want dat zien we op verschillende plekken in onze regio’s al misgaan, bijvoorbeeld op plekken in Amsterdam-Noord.  

Na de onderzoeksfase van dit project aan de Korte Verspronckweg krijgen zowel wijzelf als ook de toekomstige bewoners een idee hoe ze mee kunnen helpen aan waterbesparing, waterhergebruik en slimmer waterbeheer in hun woning. Het is goed dat we hiermee pionieren in een tijd dat voor bewoners echt merkbare watertekorten nog niet aan de orde van de dag zijn. Maar dit is wel hét moment om ons voor te bereiden.” 

Op naar de resultaten 

Kootwijk: “Wij zijn er niet alleen voor duurzaamheid, maar in de eerste plaats voor de bewoners. Het wonen in zo’n ‘nieuw’ project moet voor onze bewoners haalbaar en leefbaar zijn in de praktijk. Daarom is dat een belangrijke pijler, zowel in het ontwerp, als ook bij de inrichting en het wonen in dit gebied.” Van Hasselt: “We starten nu officieel met de verkenning. De komende maanden werken we aan haalbare ideeën en oplossingsrichtingen. In oktober delen we de resultaten met vakgenoten en pers.” 

Wat brengen de partijen aan kennis en doelen in?  

  • De gemeente Haarlem streeft naar een groene en gezonde buurt zonder (woning)bouwvertraging. De bestaande hemelwaterverordening van de gemeente Haarlem zorgt ervoor dat bij een grote bui, regen niet voor schade zorgt en het riool ontzien wordt. 
  • PWN brengt kennis in over hoe bewust drinkwatergebruik via de gebouwde omgeving kan worden gestimuleerd en hoe de volksgezondheid daarbij geborgd blijft. 
  • Ymere onderzoekt hoe extra watermaatregelen voor betaalbare en toekomstbestendige woningen kunnen zorgen, waarbij de huizen beschermd zijn tegen klimaatverandering en bewoners nu en in de toekomst beschikking hebben over betaalbaar drinkwater. 
  • De Provincie Noord-Holland onderzoekt hoe klimaatadaptatie, zoals het hergebruiken van water en het verbeteren van biodiversiteit en waterkwaliteit in steden, beter kan worden meegenomen bij nieuwbouwprojecten. 
  • Het Hoogheemraadschap van Rijnland adviseert over gebiedsinrichting met ruimte voor water en groen, zodat een gebied beter bestand is tegen weersextremen als droogte en piekbuien. 
  • De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) brengt haar expertise rondom financiering van duurzame publieke projecten in om te helpen verkennen op welke wijze private financiers deze waterpositieve ontwikkeling kunnen ondersteunen. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden