Beschikbaarheid
Woningnood
Het verhaal over onze huurder, die ook drie huizen kocht en die hij in deze krappe woningmarkt voor een mooi bedrag verhuurt, kon rekenen op honderden reacties. Erik Gerritsen, onze directievoorzitter, vertelt: “Verrassend was het niet, want een betaalbare (huur)woning is schaars. Zeker in Amsterdam, waar deze huurder woont, staan mensen ervoor in de rij. Het tekort loopt op en landelijk zoeken momenteel honderdduizenden mensen naar een woning.”
Scheefwonen
Hij vervolgt: “Het is onze maatschappelijke opdracht om woningzoekenden die er anders amper tussen komen en soms zo'n 13 jaar wachten, een passende woning aan te bieden.” Barry Schildwacht, onze jurist, legt uit: “Het is jammer dat zo’n stap naar de rechter nodig is. Toch is het heel belangrijk, want die woning hoort natuurlijk niet thuis bij een ‘huisbaas’, maar bij iemand die al jarenlang op de lijst voor een huurwoning staat. Daarom zijn we dit proces gestart. En zijn we heel blij met het vonnis.
Deze ene sociale huurwoning die nu vrijkomt is natuurlijk het topje van de ijsberg. Maar wel een stap in de goede richting om scheefwonen tegen te gaan. Want ook scheefwonen belemmert de doorstroming voor onze bewoners en woningzoekenden.”
Woningzoekenden
Schildwacht: “Maar in het recht weten we ook: een uitspraak als deze vraagt om een uiterst zorgvuldige aanpak, ook van onze kant. Er is nog geen vergelijkbare jurisprudentie, omdat de rechter zich nog niet eerder boog over een zaak als deze, die daarom ook landelijk met veel interesse werd gevolgd door andere woningcorporaties en Aedes, de koepel van woningcorporaties. We horen nu van andere corporaties dat het ook bij hen speelt. We hebben deze zaak bij Aedes onder de aandacht gebracht om samen op te trekken, voor bijvoorbeeld de opsporing van vergelijkbare cases. Ons doel is helder: dat wij en andere woningcorporaties nog meer voor woningzoekenden en huurders kunnen betekenen.”
Huurder of huiseigenaar
De huurder, of beter gezegd huiseigenaar, moet de sleutels van zijn sociale huurwoning nu inleveren. Schildwacht: “Let wel: wij zijn een sociale organisatie en zetten nooit zomaar iemand z’n huis uit. Maar weten wel wat er speelt bij onze huurders en bij urgent woningzoekenden, zoals (ouders van) volwassen ‘kinderen’, die inclusief aanhang jarenlang in een veel te krappe woning samen moeten leven.
Of de ouders die uiteindelijk zelf een seniorenwoning nodig hebben. Als je een koopwoning hebt of zelfs twee (de derde heeft onze huurder met overwaarde verkocht), dan kun je daar zelf in gaan wonen, in plaats van de woningen te verhuren en een sociale woning bezet te houden.”
Oplossing
We kijken op dit moment hoe we dit systeem van verschillende kanten kunnen verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken met het Kadaster om eenvoudig inzicht te kunnen krijgen in het huizenbezit van huurders. Schildwacht: “Je doet wat je kunt. En met zo’n eerste rechterlijke uitspraak is een bepaalde lijn ingezet, maar is de discussie over dit onderwerp zeker niet gesloten. Daar zijn andere vonnissen in soortgelijke zaken voor nodig. Dat houden wij uiteraard in de gaten.
En daarnaast blijft het blijft mensenwerk en maatwerk. Je gaat altijd eerste het gesprek aan. Want als je gaat scheiden en je wil gaan huren, heb je misschien ook nog een koopwoning op je naam staan. Of stel je voor dat een familielid overlijdt, je bij ons een woning huurt en je de woning op jouw naam erft. Zo zie je dat er geen quick fix is, want iedere persoonlijke situatie is anders. En zo kijken wij daar ook naar. Uiteindelijk heeft de rechter het laatste woord in zaken waarin wij vinden dat iemand zijn woning moet verlaten.”
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief