Wonen in Rozenprieel: “Ik heb de jackpot”
 

Wonen in Rozenprieel: “Ik heb de jackpot”

Een woning van begin 20e eeuw, vlak bij het centrum: als je de televisie aanzet lijkt het in elk bouwprogramma de droom. In het Rozenprieel in Haarlem staan een hele hoop van dat soort woningen, maar door hun leeftijd moest er in de wijk de laatste jaren flink gemoderniseerd worden. Hoewel renovatie de voorkeur heeft, kan dat niet altijd. Dominique trok vorig jaar in één van de 12 nieuwbouwappartementen in het Rozenprieel: “Ik heb de jackpot”.

Een steeds groter wordend cadeau

‘Tsja, het bevalt gewoon hartstikke goed.’, begint hij. ‘Ik ben heel erg blij dat ik de kans heb gekregen om hier te mogen wonen. Het is superfijn en ruim en lekker nieuw. En gezien de huizenmarkt is het een steeds groter wordend cadeau.’ Ymere beheert bijna 600 woningen in het Rozenprieel en ongeveer 150 van die woningen zijn van begin 20e eeuw. Blok voor blok wordt er gekeken wat er nodig is om de woningen weer helemaal naar deze tijd te krijgen. Zo worden er bijvoorbeeld funderingen vervangen, maar ook daken geïsoleerd en kozijnen vernieuwd.

3024 Goulmy Ymere Dominique Mol LOW
De woning van Dominique; 'het is superfijn en ruim en lekker nieuw'

Binderklinkers in de gevel

Het blok dat opnieuw is opgebouwd heeft dezelfde stijl als de rest van de wijk, maar met een twist.
De gevel van het appartement van Dominique is daarmee anders dan de meesten. Er zitten namelijk ‘binderklinkers’ in. Deze bakstenen, waar je een draad doorheen kunt halen zodat er makkelijker groen tegen de gevel aan kan groeien, zijn ontworpen door Chris Kabel. Samen met architect Machiel Spaan hebben ze het ontwerp steen voor steen uitgetekend. Op de vraag of Dominique zelf al een plant tegen zijn gevel heeft gezet, zegt hij trots: ‘Ja, ik heb er een gele rozenstruik tegenaan laten zetten!’.

0516 Goulmy Ymere Haarlem Rozenprieel LOW
Het blok is op dezelfde manier opgebouwd, maar met een twist
Close Up Met Roos
Een close-up van een binderklinker met een klimroos
Rozenprieel Met Geshopte Klimplantjes
Een impressie als straks klimplanten tegen de gevel aangroeien

Een zonnig balkon moet gedeeld worden

Toen hij er net woonde kreeg hij van Ymere ook een zeepje in de vorm van de bijzondere bakstenen. Dat vond Dominique zo attent, dat hij besloot een mailtje te sturen naar de makelaar die hem de woning had laten zien en de regiomanager Gerrie Blok. ‘Ik geniet nog steeds met volle teugen van de woning’ was het bijschrift in de email van een zonnige foto van zijn balkon. ‘Ik wilde laten weten dat ik dankbaar was voor woning en natuurlijk de attentie. Ik hoef in deze tijden niet thuis te werken, maar als ik na het werk dit huis binnenkom, is het wel echt mijn thuis'.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden