Nieuwbouw

IJdoorn

In de Waterlandpleinbuurt In Amsterdam Noord gaat Ymere sociale huurwoningen bouwen. Een groot deel van deze 141 appartementen zijn voor senioren. De 5 gebouwen komen op de plek waar de voormalige IJdoornschool stond. Tussen deze gebouwen komt een groen binnenterrein.

Ijdoorn (1) (1)
Impressie overzicht IJdoorn, (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten)

Sociale huurappartementen 

Er komen 89 woningen voor senioren, 50 studio’s voor 1 of 2 bewoners en 2 woningen voor rolstoelbewoners. De appartementen zijn gelijkvloers, krijgen een fijn balkon en zijn ruim. De woningen zijn ook geschikt voor bewoners die minder mobiel zijn. Alle woningen zijn bereikbaar met een lift.  

Ijdoorn (2) (1)
Impressie nieuwbouw, (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten)

Langer zelfstandig wonen

Met deze nieuwbouw zorgen we ervoor dat bewoners langer zelfstandig in de Waterlandpleinbuurt kunnen blijven wonen. De grotere woningen die zij achterlaten, komen vrij voor gezinnen. 

Ook 2-kamerappartementen 

Ook is er ruimte gemaakt voor compactere 2-kamerappartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Zo bieden we behalve senioren ook jongere woningzoekenden, zoals starters de mogelijkheid om passend te wonen in de Waterlandpleinbuurt. 

Verbinding maken met twee buurten  

De IJdoorn ligt op een belangrijk scharnierpunt tussen het oude Tuindorp Nieuwendam en het nieuwe Waterlandplein en maakt onderdeel uit van een groene verbindingsroute van Baanakkerspark naar Schellingwouderbreek. De nieuwbouw zorgt voor verbinding tussen het oude traditionele Tuindorp Nieuwendam enerzijds en het nieuwe Waterlandplein met hoogbouw anderzijds.  

Omgeving Waterland En Nieuwendam (4)
Vlakbij het nieuwe Waterlandplein

Het ontwerp sluit aan bij de omgeving  

De vijf losstaande gebouwen, ‘huizen’, krijgen verschillende hoogten. Door deze huizen in hoogte op te laten klimmen richting het Waterlandplein (nieuw- en hoogbouw), wordt de aansluiting met de verschillende kanten/de omgeving van het plangebied gezocht.

Tuindorp Nieuwendam
Omgeving Tuindorp Nieuwendam

De gebouwen als één geheel

De vijf gebouwen staan rondom een groen intiem binnengebied, dit sluit goed aan bij het traditionele Tuindorp Nieuwendam. Er is gekozen voor een baksteenarchitectuur met als doel dat de huizen qua uitstraling zoveel mogelijk op elkaar lijken. Zo worden ze familie van elkaar. Dat zorgt weer voor rust en eenheid in het complex als geheel. En dat past weer bij de sfeer van de omliggende tuindorpen. 

Ijdoorn (3) (1)
Gebouwen lijken qua uitstraling op Tuindorp Nieuwendam

Beeld: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten

Planning werkzaamheden 

De oude schoolgebouwen worden in mei afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. De werkzaamheden duren tot het einde van de zomer. In maart 2024 start de bouw van de woningen. 

De oplevering staat gepland eind 2025, begin 2026. Met de verhuur via WoningNet starten we ongeveer een half jaar voor de oplevering. Dus rond de zomer 2025 verwachten wij. 

Omgeving Waterland En Nieuwendam (1)
Omgeving Tuindorp Nieuwendam

WoningNet 

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Wanneer er woningen beschikbaar zijn, staat er een advertentie op WoningNet Stadsregio Amsterdam. U kunt dan alleen via WoningNet reageren. 

Op de hoogte blijven

Meldt u hier aan om op de hoogte te blijven van dit project.

Aanmelden

Plaatjes Diversen Voor Website
Plaatjes Diversen Voor Website (1)
Meedenken over de openbare ruimte

Ontwerp openbare ruimte 

Voordat de sloopwerkzaamheden gaan beginnen, kunt u meedenken over het ontwerp voor de openbare ruimte rond de IJdoornschool.  

Op de website van de gemeente is meer informatie over dit gebied te vinden. IJdoornschoollocatie - Gemeente Amsterdam