Iets anders dan gas gebruiken? Pas op! 

Mensen bedenken van alles om minder gas te verbruiken en nemen daarbij een groot risico. Sommige situaties kunnen namelijk brand veroorzaken of leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Ons motto (en die van de brandweer): veilig is heilig.

Gevaarlijke situaties door brand of koolmonoxidevergiftiging 

De brandweer ziet steeds vaker gevaarlijke situaties ontstaan. Electrische kachels staan bijvoorbeeld te dicht bij meubels, waardoor die vlam vatten. Of er wordt een waxinelichtje aangestoken onder een bloempot, bij wijze van kachel. Ook zijn er mensen die koken op propaangas, omdat het goedkoper is dan aardgas. Maar gasflessen in huis kunnen ontploffen. Ontzettend gevaarlijk voor de bewoners en hun buren. 

Niet alleen brand is een gevaar, ook koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn. Koolmonoxide is heel giftig. Het komt vrij als je binnenshuis (openlijk) gas of hout verbrandt. Doordat het geurloos is, kan het al te laat zijn voordat je er erg in hebt. In België kwamen onlangs een moeder en dochter daardoor om het leven na het aansteken van een barbecue in huis. Koolmonoxide wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd.  

folder veilig en warm de winter door

Veilige alternatieven 

Als u minder gas wilt verbruiken, neem dan geen risico’s met onveilige alternatieven. Een extra laag kleding of een deken, korter douchen of minder vaak en zo efficiënt mogelijk koken helpen u ook gas te besparen. Zo blijven u en uw woning veilig. 

In deze folder van de brandweer staan 7 handige tips over hoe u uw woning op een veilige manier kunt verwarmen. 

Zie ook:

Deze pagina met andere maatregelen die u kunt nemen om grip te krijgen op uw energierekening.