Zo verlaagt u de temperatuur van uw cv-ketel en bespaart u gas 

Om minder gas te gebruiken, kan het helpen om de temperatuur van uw cv-ketel te verlagen. De ketel is namelijk de grootste gasverbruiker in huis. Het is wel belangrijk om dit veilig te doen. En om ervoor te zorgen dat het water daarna nog warm genoeg wordt. We leggen hieronder uit wat u kunt doen en hoe. 

Bespaar gas en dus geld 

De meeste huurders hebben een combi cv-ketel. De cv-ketel regelt de temperatuur van het water voor de verwarming én het kraanwater. Daarvoor verwarmt de ketel het water voor de verwarming vaak tot 80 of 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de cv-ketel veel gas.  Door de verwarmingstemperatuur lager te zetten bespaart u gas en geld. 

Van 80 naar 70 graden 

U kunt de verwarmingstemperatuur verlagen naar 70 graden. Vaak merkt u daarna geen verschil in comfort. Maar het kan zijn dat uw huis dan niet warm genoeg wordt. Zet de temperatuur dan terug naar 80 graden. Bevalt de 70 graden wel? Dan kunt u de temperatuur op 60 zetten en kijken of het dan ook nog warm genoeg is in huis. Oftewel: probeer het uit in kleine stappen. 

Temperatuur kraanwater op 60 graden laten 

Uw cv-ketel verwarmt op twee temperaturen: voor de verwarming en voor het kraanwater. Dit wordt ook wel tapwater genoemd. Het tapwater is ingesteld op minimaal 60 graden. Deze temperatuur mag u niet lager instellen. Dat kan namelijk leiden tot een legionellabesmetting. Laat ‘m dus staan op 60 graden. 

Zo verlaagt u de temperatuur van de cv-ketel 

De meest voorkomende cv-ketel in onze woningen is Intergas. Op YouTube staat een video hoe u daarvan de temperatuur verlaagt. Dat is heel eenvoudig. Of zoek via Google naar ‘[uw merk en model ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of u een instructiefilmpje kunt vinden. Lukt het niet, of twijfelt u of u het zelf kunt doen? Vraag dan om hulp. Misschien heeft u een familielid of buurman bij wie het al is gelukt en wil hij/ zij wel even helpen.  

Hoe werkt het met stadsverwarming of blokverwarming?

Stadswarmte:
De leverancier van stadswarmte heeft de temperatuur automatisch ingesteld tussen 40 en 70 graden. U kunt dit niet zelf aanpassen.

Blokverwarming:
Dit systeem meet de buitentemperatuur. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe warm het water moet zijn om uw woning te verwarmen. In de nacht wordt de temperatuur automatisch lager ingesteld. U kunt dit niet zelf aanpassen.