artist impression Hogewey, Weesp
 

Wel of niet bouwen in Weesp? Veel starters en senioren kijken uit naar een woning in Hogewey

In Weesp wil Ymere nieuwe woningen bouwen in de wijk Hogewey, op de plek waar de Kostverlorenflat stond. Vanuit de buurt is daar weerstand tegen. Maar er zijn ook genoeg mensen die erg naar deze nieuwe woningen uitkijken. Zoals Gerry (73) en Mohammed (29).

 

‘Laat ze maar beginnen met bouwen. Hoe eerder hoe beter.’ Gerry (73) staat al heel lang ingeschreven bij Woningnet. Ze wil graag verhuizen. Als het even kan, naar een nieuwe huurwoning in Hogewey, op de plek waar de Kostverlorenflat stond. Ze verwacht dat ze over een paar jaar iets moeilijker de trap op komt. Daarom wil ze nu al verhuizen naar een gelijkvloers appartement. ‘En als ik verhuis, komt mijn eengezinswoning vrij voor een nieuwe huurder. Een gezin bijvoorbeeld.’

Voor de plek in Hogewey heeft Ymere een plan bedacht. Er komen 96 nieuwe appartementen. Daarvan zijn 66 twee- en driekamerwoningen in de sociale huur. Ze zijn bestemd voor senioren en starters, waarvan er in Weesp veel zijn. Voor maximaal 30 duurdere koop- of huurappartementen op het winkelcentrum, zoekt Ymere een andere partij.

De nieuwbouw gaat er anders uitzien dan de gesloopte flat. Er komen drie nieuwe woongebouwen: één boven het winkelcentrum, twee in een groene parkomgeving. De nieuwe gebouwen achter de winkels worden een stuk lager (17 meter) dan de oude Kostverlorenflat, die 25 meter hoog was. Het gebouw boven de winkels wordt ongeveer 3 meter lager dan de oude flat.

Zeker is het nog niet. De gemeenteraad van Weesp gaat op 15 april beslissen over de bouwhoogte op het winkelcentrum. Dat is een spannend moment. Als de raad tegenstemt, gaat het hele plan niet door. Ymere moet dan een nieuw plan maken. 

 
artist impression Hogewey Weesp
artist impression Hogewey Weesp
 

Ook voor starters

De plek is dichtbij winkels, groen en openbaar vervoer. Dat klinkt goed voor senioren, zoals Gerry. Maar het is ook aantrekkelijk voor starters. Zoals Mohammed (29), starter op de woningmarkt. Ook hij wil dolgraag verhuizen naar deze plek. Die kent hij goed: hij woonde 23 jaar in de Kostverlorenflat. ‘Op het pleintje voetbalde ik bijna elke dag. Het is vertrouwd terrein, ik wil graag terug.’ Nu woont hij tijdelijk in de Papelaan. Maar het liefst heeft hij een sociale huurwoning, of misschien zelfs een vrijesectorhuurwoning. ‘Ik heb gehoord dat Ymere daar allerlei soorten woningen wil bouwen. Dat is goed, dan krijg je afwisseling.’

Het plan ligt gevoelig, onder andere doordat de Kostverlorenflat in 2015 is gesloopt zonder duidelijk plan. Er zijn toen wel mondelinge uitspraken gedaan door de toenmalige wethouder en corporatiedirecteur. Zoals: ‘nooit meer hoogbouw’. En: ‘hier komen koopwoningen’. Maar dat waren voorlopige ideeën. Niets stond vast. Koopwoningen waren al gauw van de baan. De gemeente Weesp wilde juist meer sociale huurwoningen. Ook bleek dat er in Hogewey veel vraag is naar betaalbare huurwoningen voor ouderen en starters.

Sinds 2015 heeft Ymere het bouwplan enkele keren aangepast. Er is overleg geweest met de gemeente en met de huurdersverenigingen WMM en De Vechtstroom. Ook heeft Ymere een uitgebreid participatietraject doorlopen met omwonenden. Het was moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. De gebouwen moesten niet te hoog worden, maar ook niet te laag. Als ze te hoog zijn, zien omwonenden het niet zitten. Als ze te laag zijn, worden ze te duur voor huurders. Er komen dan ook te weinig woningen, terwijl er juist veel vraag naar is. Uiteindelijk heeft Ymere een aangepast bouwplan ontworpen. Hierin zijn zowel de flat als de nieuwbouw boven de winkels vijf woonlagen hoog. Dat is een stuk lager dan de oude Kostverlorenflat met zijn negen woonlagen. 

 

In deze video ziet u wat de nieuwbouwplannen zijn op de locatie van de Kostverlorenflat of kijk op deze pagina voor meer informatie over de plannen. 

 

Waardering

Huurdersverenigingen Wonen met Maatwerk (WMM) en De Vechtstroom zijn positief over de nieuwbouwplannen. ‘We hebben meegewerkt aan de totstandkoming van die plannen, door diverse besprekingen met de architect,’ zegt Nellie Janssen, voorzitter van huurdersvereniging WMM. Coen Klerq (huurdersvereniging De Vechtstroom) zegt dat er meer waardering voor het plan is dan je zou denken. ‘Wij willen héél graag nieuwe senioren- en starterswoningen op deze plek. Dan kunnen senioren verhuizen. Dat zorgt voor doorstroming. Hun eengezinswoningen komen dan vrij voor gezinnen. De buurt is daar een groot voorstander van.’ Ymere weet dat. De nieuwe woningen kunnen belangrijk worden voor mensen in de buurt. Bijvoorbeeld omdat ze naar een seniorenwoning moeten verhuizen. Of omdat hun kinderen een eigen woning gaan zoeken.

Zoals Mohammed, die nu tijdelijk bij zijn ouders woont. ‘Ik wacht al heel lang. Ik snap best dat mensen in de buurt bezwaren hebben. Maar in Weesp wonen veel mensen die op een woning wachten. Die kunnen hier goed terecht.’ Ook Gerry denkt er zo over. ‘Ik ken meer ouderen die graag willen verhuizen naar die plek: mooi centraal, dichtbij winkels. Er is nu heel weinig in Weesp voor ons te huur.’ Ze hoopt overigens wel dat ze dan niet in een flat tussen allemaal jongere bewoners terecht komt. ‘Ik woon het liefst tussen andere ouderen. Maar goed, ik wacht af wat het gaat worden. Als de flat klaar is, neem ik een beslissing.’

Als de gemeenteraad de bouwhoogte boven de winkels afkeurt, moet Ymere een nieuw plan maken dat wel past in het bestemmingsplan. Dat kost veel tijd, waardoor veel mensen die nu op de wachtlijst staan, nog langer moeten wachten. Zoals Gerry en Mohammed. En als de raad wel akkoord gaat? Dan gaat het bestemmingsplan ‘in procedure’. In gewoon Nederlands: bewoners kunnen dan aangeven wat ze ervan vinden. Ook daarna kan de raad het plan nog vaststellen of afwijzen.

 

Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen van Hogewey, meld u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Meer over dit onderwerp: