Gemeenteraad positief bouwhoogte boven winkelcentrum Hogewey

Goed nieuws voor woningzoekenden in Weesp. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft op 15 april ingestemd met de bouwhoogte op het winkelcentrum van het nieuwbouwplan van Ymere.

 

In de wijk Hogewey wil Ymere op de plek van de oude Kostverlorenflat en op het winkelcentrum ernaast 96 nieuwe appartementen ontwikkelen voor ouderen en starters, waarvan 66 sociale huurwoningen. ‘’We zijn erg blij om te horen dat de raad een positief besluit heeft genomen, dit betekent dat we weer stapje dichterbij zijn bij het bouwen van deze prachtige sociale huurwoningen’’, zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere.

Sinds 2015 ligt dit terrein al braak

In 2015 is de Kostverlorenflat gesloopt. Deze flat stond midden in het hart van de wijk Hogewey. Sindsdien ligt dit terrein braak. Op deze plek heeft Ymere een plan bedacht om in totaal 96 nieuwe appartementen te bouwen: 66 twee- en driekamerwoningen in de sociale huur en maximaal 30 duurdere koop- of huurappartementen boven het winkelcentrum die door een andere partij worden ontwikkeld. ‘’We willen hier graag appartementen bouwen voor starters en ouderen die zo hard een woning nodig hebben.  De locatie ligt dichtbij winkels en het openbaar vervoer wat het een geschikte plek maakt om appartementen terug te bouwen’’, zegt regiomanager Ronner.

Uit onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan geschikte woningen voor ouderen en starters  in Weesp. De gemiddelde wachttijd voor een woning in Weesp is circa 9 jaar. Ronner: “En dat is héél lang als je een huis zoekt!” Met de komst van nieuwe  senioren- en starterswoningen op deze plek, kunnen deze woningen belangrijke bijdrage leveren voor mensen uit de buurt. Ronner: ’’Door het bouwen van deze appartementen kan een oudere die nu in een ééngezinswoning woont en moeilijk de trap op komt naar een appartement verhuizen met lift. Of  die starter die nu nog thuis woont die al zo lange tijd op zoek is naar woning, heeft nu eindelijk een plekje voor zichzelf. Dat is toch fantastisch’’.

 

 
 

De nieuwbouw gaat er anders uitzien dan de grote gesloopte flat.  Zo wil Ymere woongebouwen realiseren: één bovenop het winkelcentrum en twee in een groene parkachtige omgeving. De nieuwbouw achter de winkels krijgt een hoogte van ca 17 meter. Dit is een stuk lager dan de voormalige Kostverlorenflat die 25 meter hoog was. De woonlagen boven het winkelcentrum worden ook een stuk lager dan de gesloopte Kostverlorenflat.

Rekening houden met woningzoekenden en omwonenden

De afgelopen jaren heeft Ymere diverse gesprekken gevoerd met de gemeente en huurdersverengingen WMM en de Vechtstroom  over het nieuwe bouwplan. Zowel de WMM en de Vechtstroom zijn erg enthousiast over het nieuwbouwplan. Ook heeft Ymere een uitgebreid participatietraject doorlopen met omwonenden. Bij het ontwerpen van het plan heeft Ymere geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met de vraag van woningzoekenden in heel Weesp en met het woonplezier van de omwonenden.

Ymere begon met een plan van zes woonlagen.  Omwonenden wilden maar maximaal vier woonlagen. Regiomanager Kim Ronner: ‘ Als we een appartementencomplex zouden bouwen met maar vier woonlagen dan zouden er te weinig woningen worden gerealiseerd en halen we de prestatieafspraken met de gemeente en huurdersverenigingen niet. Daarnaast worden dan de kosten per woning te hoog en we willen juist dat deze betaalbaar blijven.’’ Ymere is uiteindelijk op een plan gekomen met vijf woonlagen in zowel de parkachtige omgeving als op het winkelcentrum.  Op deze manier kunnen er nog voldoende sociale huurwoningen worden gebouwd.

Toekomstperspectief

Doordat de gemeenteraad de bouwhoogte boven het winkelcentrum heeft goedgekeurd, is de volgende stap dat Ymere verder gaat met het bestemmingsplanprocedure. Ronner: ‘’We zijn heel blij dat de raad akkoord heeft gegeven op de bouwhoogte van het winkelcentrum, hierdoor kunnen we verder met de procedure om dit plan tot een realiteit te maken. We kunnen dan hopelijk eindelijk woningzoekenden aan een woning  helpen’’.

Tijdens het  bestemmingplantraject hebben Weespers nog de mogelijkheid om aan te geven wat ze van het nieuwbouwplan vinden.

 

Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen van Hogewey, meld u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Meer over dit onderwerp: