Gemeente Haarlemmermeer en Ymere werken samen aan 60 flexwoningen in Nieuw-Vennep

Iedereen kent wel iemand die op zoek is naar een sociale huurwoning. En soms zijn die nog sneller nodig dan normaal, bijvoorbeeld bij een relatiebreuk, jonge mensen die snel uit huis moeten of vergunninghouders. Deze week hebben Ymere en de Gemeente Haarlemmermeer een handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst voor 60 flexwoningen in Nieuw-Vennep. Vlak bij het station wordt begin volgend jaar gestart met de bouw.

Wethouder Sidali “Er is een grote behoefte aan flexibele woningen voor mensen die in een nijpende situatie zitten. Hiermee kunnen wij de groep die dringend op zoek is sneller een dak boven hun hoofd aanbieden. Dat is belangrijk voor hen om een nieuwe start te maken of op eigen benen te staan met als doel dat zij doorstromen naar een reguliere woning.”

Snel gebouwd, snel bewoond

De gemeente is eigenaar van de grond en Ymere bouwt en beheert de flexwoningen. Een paar maanden na het begin van de bouw zal de eerste bewoner al een sleutel krijgen. De bouw van flexwoningen gaat namelijk relatief snel. Dat wil niet zeggen dat ze minder stevig of van lagere kwaliteit zijn. De woningen zullen nu 15 jaar aan de Oosterdreef staan, maar kunnen daarna worden verplaatst om op een andere plaats nog eens zo’n termijn gebruikt te worden.

Speciaal voor kleine huishoudens

De woningen zijn bedoeld voor 1 a 2-persoons huishoudens. Dat is ook één van de grootste groepen woningzoekers in Haarlemmermeer. De nieuwe flexwoningen zijn specifiek voor jongeren boven de 23, starters, spoedzoekers en vergunninghouders. Regiomanager van Ymere Remco Pols zegt hierover: ‘We zijn als Ymere erg enthousiast over het concept van flexwonen, omdat we mensen daarmee sneller aan een woning kunnen helpen. We vinden het dan ook fantastisch dat we dit kunnen doen.’

Bijzondere locatie voor flex

Niet alleen het feit dat ze zo snel gebouwd kunnen worden, is bijzonder aan de flexwoningen. Ook de locatie is anders.  Vanwege de geluidszone rondom Schiphol mogen er aan de Oosterdreef eigenlijk geen woningen gebouwd worden. Omdat het hier gaat om flexwoningen, kan dat toch. Op die manier worden er weer meer woningen gebouwd, waardoor er meer mensen gehuisvest kunnen worden. Bij de bouw wordt extra rekening gehouden met het verkleinen van geluidsoverlast.

 

Artist Impression 1

Aanvulling op flexwoonlocaties

Het grote tekort aan geschikte huurwoningen in Haarlemmermeer en de regio is heel groot. Lutulistraat, Etta Palmstraat van de gemeente en de Kaj Munkweg, Estafette en de Hoofdweg van Ymere zijn al flexwoonlocaties. En met de uitbreiding op de Oosterdreef en de plannen van het gebouw aan de Sarabande wordt gezocht naar meer tijdelijke oplossing waar de druk op de woningmarkt wat wordt verlicht. Het plan is om meer dan 20.000 woningen bij te bouwen in Haarlemmermeer maar dit gaat minder snel dan het bouwen van flexwoningen. Daarom is dit een juiste tijdige oplossing op weg naar meer betaalbare woningen.

Omgeving is betrokken

Een participatiegroep bestaande uit omwonenden, de gemeente en onder leiding van Ymere is de afgelopen maanden regelmatig bij elkaar geweest. Er is veel gepraat hoe bijvoorbeeld de ruimten om het gebouw met groen wordt ingericht en de afscheiding van de volkstuinen. Ook wordt er met hen gesproken hoe voor zowel de huidige als de nieuwe bewoners een prettig woon- en leefomgeving kan worden gecreëerd. Zodat iedereen fijn met en naast elkaar kan wonen.

Meer informatie over flexwoningen Oosterdreef is te vinden op: www.haarlemmermeer.nl/nieuw-vennep

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden