De Groote Keyser doet zijn naam weer eer aan

Zowel de voor- als de achtergevel zijn helemaal in oude luister hersteld. En omdat de panden een monumentale status hebben, hebben we regelmatig overlegd met monumentenzorg. De originele detaillering van de gevel is niet veranderd. Voor onze co-maker Lenferink was het wel een uitdaging om bijvoorbeeld een kozijn of andere detailleringen die vervangen moesten worden, weer in de originele staat terug te brengen. Maar het resultaat mag er zijn!

 

De geschiedenis van deze panden 

De panden zijn gebouwd tussen 1600 en 1700. In 1621 werd nummer 242 gekocht door Philp Messu en Cornelis Schellinger. In 1880 was het een kantoor voor notarissen. Nummer 246 was in 1666 een suikerbakkerij. Samen met pand van nummer 244 werden deze panden verbouwd tot de huidige vorm. Nummer 248 is gebouwd in de zeventiende eeuw, en behoorde ook tot de Suikerbakkerij. De panden nummer 250 en 252 zijn gebouwd rond 1644, en werden in het begin bewoond door 2 families. Zo zitten aan de bovenzijde van de diverse panden ook familieschilden, die door onze co-maker Lenferink zijn gerestaureerd. In 1980 kwam De Groote Keyser in ons bezit. 

 

De Groote Keyser stond symbool voor de Kraakbeweging in de jaren 70 

In 1978 werden al deze panden gekraakt. Beter bekend als De Groote Keyser symboliseerden ze de kern van de kraakbeweging. Vooral de uitzendingen van de illegale radiozender ‘De vrije Keyser’ kwamen steeds meer in het nieuws. Op de kroningsdag van Koningin Beatrix op de Dam werd er druk gebruikt gemaakt van deze zender. Eén van de eisen van de Gemeente Amsterdam voor onze aankoop in oktober 1980 was dat de krakers de illegale zender zouden ontmantelen. En dat gebeurde ook! Wel hadden diverse krakers met de Gemeente onderhandeld dat zij voor onbepaalde tijd in het pand mochten blijven wonen. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden