Ymere vergroent al honderden sociale huurwoningen per jaar

Aanhangers van de actiegroep Extinction Rebellion protesteren vanmiddag bij het kantoor van Ymere in Amsterdam-Noord. De groept eist dat Ymere haar sociale huurwoningen vergroent en verduurzaamt. “We zijn het daar zo mee eens dat we dat al heel lang doen. Honderden woningen. Jaar in, jaar uit”, zegt regiomanager Chris Pettersson. “Dus eigenlijk staan ze dan bij de verkeerde deur te protesteren. Foutje. Kan gebeuren.”

 

Zo werden alleen al honderden sociale huurwoningen in het zuidelijke deel van de wijk Van der Pek in Amsterdam-Noord de afgelopen jaren gerenoveerd en verbeterd. De laatste is vorig jaar opgeleverd. Nu is het noordelijke deel aan de beurt, waarbij de ruim 100 jaar oude arbeiderswoningen direct gasloos worden gemaakt en worden aangesloten op stadswarmte. Volgens Extinction Rebellion is stadswarmte niet duurzaam genoeg. 

Als Ymere, die meer dan 65.000 sociale huurwoningen verhuurt in en rondom Amsterdam, één ding de afgelopen decennia heeft geleerd is dat geen enkele woning hetzelfde is. “Hoe je verduurzaamt is sterk afhankelijk van het type woning, de beschikbare ruimte, voorzieningen in de buurt en natuurlijk de kosten”, legt Pettersson uit. “Wat voor de ene woning werkt, kan leiden tot problemen bij een ander. Dat hebben we allemaal al eens in de praktijk ondervonden. We gaan niet over een nacht ijs.” 

Iedere centimeter telt 

Na grondig onderzoek bleek stadswarmte voor Van der Pek de beste oplossing als alternatief voor aardgas. “Het stadwarmtenet ligt al in de buurt, de woningen zijn er goed op aan te passen”, zegt Pettersson. “Alles begint met isoleren. Dat moet aan de binnenkant want dit gebied heeft een beschermd stadsgezicht. Iedere centimeter extra isolatie, levert letterlijk minder woonoppervlakte op. Daar moet je hier rekening mee houden. In een huis met zo’n dikke winterjas aan dat je er niet in kunt bewegen, heb je helemaal niks.”  

Een ander belangrijk argument is dat aansluiting op stadswarmte voor het type woning in Van der Pek niet alleen technisch de beste oplossing is, maar ook nog nét betaalbaar is. Pettersson: “Niemand wordt er gelukkiger van als we onze huurders opzadelen met een systeem waarmee je je huis niet warm krijgt in een strenge winter, wel woonoppervlakte inlevert, nauwelijks bespaart op energieverbruik en wel meer huur gaat betalen.” 

Volgens Pettersson willen de meeste huurders dat Ymere zo snel mogelijk start met het verbeteren van de woningen, inclusief aansluiten op stadswarmte. “We zijn ver met de voorbereidingen en willen zelf ook snel aan de slag. ”Een kleiner deel van de huurders ziet liever dat woningen worden aangesloten op een zogenoemde lage temperatuurverwarming en worden daarin gesteund door Extinction Rebellion. “ 

Kassa! 

Maar minstens zo belangrijk: de overstap van aardgas naar duurzame stadswarmte kost alleen al €29 mln. euro. Wat Exctinction Rebellion wil kost nog eens €30 mln. extra. “En dat levert nauwelijks extra besparingen op. Dus je investeert €30 mln. extra, terwijl het maar een klein beetje extra energie en euro’s besparen gaat”, rekent Pettersson voor. “Die rekening van €30 mln. extra moet wel ergens van betaald worden. En wij kunnen dat niet. Voor dat geld kunnen we ook 1200 woningen van andere huurders verbeteren en vergroenen. Dat levert veel meer blije huurders en extra energiebesparingen op. Dat is wat telt. Daar kun je niet tegen zijn. Toch?” 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden