Vier weken na eerste paal nieuw huis
 

Vier weken na eerste paal nieuw huis

Amper vier weken na het slaan van de eerste paal, zijn vandaag de eerste 8 van in totaal 60 circulaire flexwoningen bij het station in Nieuw-Vennep met een grote kraan op hun plek gehesen. In het nieuwe wijkje komen 60 woningen voor onder andere (her)starters die nu grote moeite hebben een woning te vinden. De nieuwe sociale huurwoningen zijn één van de oplossingen voor de wooncrisis.

 

Alle woningen zijn onder geconditioneerde omstandigheden gebouwd in de fabriek van Homes Factory in het Brabantse Klundert. Daardoor doen de woningen kwalitatief niet onder voor een nieuwbouwhuis in een Vinex-wijk. De eerste 8 woningen zijn vanuit de fabriek naar de bouwplaats aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep vervoerd.  

Een rotonde, en nog een rotonde, even een lantaarnpaal ontwijken en een voorrangsbord en dan stuurt de chauffeur van de dieplader met uiterste precisie achteruit de bouwplaats op. Alsof het een pakketbezorger is. Alleen is het pakket waarmee hij Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad van Ymere, vandaag verblijdt, flink wat groter én zwaarder. 

 
Daar komen de eerste woningen uit de fabriek naar de bouwplaats aan de Oosterdreef
Daar komen de eerste woningen uit de fabriek naar de bouwplaats aan de Oosterdreef
 

Erik (Gerritsen) kijkt –met zijn schoenen tot aan zijn enkels in de modder- met een grote glimlach naar het schouwspel. “Mooi hé. Van eerste paal, tot complete woning in amper vier weken tijd. Keuken, wc, badkamer, alles zit erin. Dat is het voordeel van fabrieksmatig bouwen. Daardoor kun je de realisatie van nieuwe woningen flink versnellen", legt Gerritsen uit. Zeker in deze tijd is dat hard nodig. Alleen al in de regio Haarlemmermeer zijn heel veel mensen op zoek naar een betaalbare woning. 

De woningen aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep zijn bedoeld voor 1 á 2-persoons huishoudens. Dat is ook één van de grootste groepen woningzoekers in Haarlemmermeer. De nieuwe flexwoningen zijn specifiek bedoeld voor jongeren boven de 23 jaar, starters, spoedzoekers en statushouders. Ook lijken ze in niks op een noodlokaal of stacaravan, al lijken die vooroordelen vreselijk hardnekkig. 

De woning wordt van de wagen ontkoppeld
De eerste flexwoningen komen aan op plaats van bestemming
De torenkraan erbij
De kraan zet de flexwoningen op hun plek
Woning komt op zijn plek
De eerste flexwoningen staan bijna
 

Het bijzondere aan een circulaire flexwoning is dat ze niet alleen snel fabrieksmatig kunnen worden gebouwd, maar vooral dat ze kunnen worden geplaatst op locaties waarvan nog niet helemaal vast staat wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. Dan kun je die plek óf braak laten liggen. Of er tijdelijk woningen voor 1 á 2 persoons huishoudens bouwen die je na vijftien jaar weer kunt verplaatsen naar een andere plek in de polder. Voor weer een nieuwe ronde fijn wonen. 

Er liggen plannen om de komende jaren circa 20.000 woningen bij te bouwen in Haarlemmermeer. De bouw van een 'reguliere woning’ duurt van idee tot sleuteloverdracht met een beetje geluk 5 tot 7 jaar, de realisatie van een flexwoning gaat aanzienlijk sneller zonder in te boeten op kwaliteit. Daarmee kun je (her)starters sneller aan een huis helpen en dat is vooral in deze tijd van groot belang. Want iedere woning telt. 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden