Tot over 15 jaar!

Bij de bouw van 60 flexwoningen in Nieuw-Vennep is een tijdcapsule in de grond gestopt. In vijftien jaar tijd kan er een hoop gebeuren. Zo werd in 2007 ons burgerservicenummer geïntroduceerd en verscheen de eerste Iphone op de markt. Maar hoe ziet de wereld er in 2037 uit? Ter gelegenheid van de start bouw van 60 circulaire, tijdelijke flexwoningen van Ymere aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep is een tijdcapsule in de grond gestopt met wensen en voorspellingen. Over vijftien jaar, als de huizen worden verplaatst, wordt de capsule weer opgegraven en geopend om te zien wat er is uitgekomen. En wat niet.

Woningcorporatie Ymere bouwt in Nieuw-Vennep 60 nieuwe, betaalbare compacte woningen speciaal voor (her)starters die nu amper een huis kunnen vinden. Wat deze sociale huurwoningen zo bijzonder maakt is dat ze in een fabriek worden gebouwd en op de bouwplaats als een bouwpakket in elkaar worden gezet. “Dat scheelt niet alleen heel veel tijd, zo kun je ook écht snel iets doen aan de wooncrisis”, weet regiomanager Remco Pols.

In het bijzijn van de wethouders Jurgen Nobel (Bouwen) en Fouad Sidali (Wonen) werd niet alleen de eerste paal geslagen maar stopten ze samen met Pols hun tijdcapsule in de grond waarop de woningen komen te staan. Het drietal had daarin hun wensen en voorspellingen voor de woningmarkt in 2037 gedaan.

Glazen bol

Over 15 jaar, als de 60 woningen worden verplaatst naar een andere locatie, wordt de tijdcapsule weer opgegraven en geopend. Wethouder Nobel (VVD) denkt graag groot. Zo voorspelt hij dat er duizenden woningen extra zijn gebouwd in de gemeente en dat Haarlemmermeer bijna 200.000 inwoners telt. Een fijn stedelijk gebied om in te wonen en werken, maar met behoud van het dorpse karakter. Wanneer hem gevraagd wordt wat hij van de nieuwe flexwoningen vindt, zegt hij met een grote glimlach: ‘Als ik zelf een huis had gezocht en ik zou hier kunnen wonen was ik écht dolblij geweest!”

 

Flexwonen Nieuw Vennep 02

Ook wethouder Sidali (PvdA) droomt groot. Zijn wens is dat er na jaren van investeren in betaalbare woningen en in samenwerking met corporaties en ontwikkelaars, de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is gezakt tot 7 jaar. Hij wenst verder dat we niet alleen zullen kijken naar woningen, maar ook naar een prettige en veilige leefomgeving. ‘Hier aan de Oosterdreef zit dat wel goed. Het is ontzettend groen, ook door de aangrenzende moestuinen. En lekker centraal met goede verbindingen. Winkels om de hoek, station aan het einde van de straat.”

Remco Pols, regiomanager Ymere in Haarlemmermeer, heeft een tikkie harder over zijn glazen bol gewreven. “Ik voorspel dat over vijftien jaar flexibele woningen niet meer weg te denken zijn. En dat  fabrieksmatig bouwen de standaard is. Ze zijn een belangrijke oplossen bij het snel oplossen van de wooncrisis.”

Lego als inspiratie

Pols gaf beide wethouders ook nog de ultieme flexwoning allertijden mee: een huis van Lego. “Zo kunnen jullie altijd en overal deze flexwoning opbouwen, want het flexwonen is net als dit Lego-huis. Het kan snel en overal, het is duurzaam, van goede kwaliteit en iedereen wil het hebben!’.  

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden