Bouw flexwoningen in Nieuw-Vennep van start

Niets staat de bouw van de tijdelijke woningen aan de Oosterdreef meer in de weg. Alle stappen zijn gezet. De laatste was de ondertekening van het huurcontract van de gemeentegrond door Ymere. Er kan gebouwd worden. Deze woningen zijn snel nodig voor bijvoorbeeld inwoners die door een relatiebreuk geen dak meer boven hun hoofd hebben, jonge mensen die snel uit huis moeten of vergunninghouders. De eerste paal gaat donderdag 10 maart in de grond.

Flexwonen: een kant en klare woonoplossing

Nu staan er nog helemaal niets, maar over zes maanden wonen hier 60 huishoudens die op dit moment hard op zoek zijn naar een woning. Zelf weten ze dat nog niet, want hun toekomstige thuis aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep staat op dit moment nog in de fabriek.  “Heel fijn dat de bouw nu kan beginnen. De vraag naar woningen is groot en het is mooi dat wij samen met woningbouwcorporaties zoals Ymere, betaalbare woningen realiseren. Tijdelijke woningen zijn betaalbare woningen die een uitkomst zijn voor mensen die met spoed op zoek zijn” aldus wethouder Fouad Sidali.

De oplossing voor de wooncrisis?

In september 2022 krijgen de eerste bewoners al hun sleutel. Het lijkt het ideale plaatje: duurzaam, snel en voor de juiste doelgroep. Is flexwonen dan dé oplossing voor de wooncrisis? Nee, denkt Ymere, maar het is er zeker wel onderdeel van. Remco Pols, regiomanager Haarlemmermeer: ‘Flexwonen geeft ons, de gemeente én woningzoekenden meer opties. Met deze aanpak kunnen we snel woningen realiseren op locaties die anders helemaal niet voor woningbouw beschikbaar zouden komen. En dat voor de doelgroepen die dat in deze regio het hardste nodig hebben.’

Flex Fabriek 4
De woningen worden in de fabriek gebouwd

Enthousiasme voor de woningen

De grootste groep woningzoekenden in Haarlemmermeer is één- en tweepersoonshuishoudens. Die groep heeft dan ook al van zich laten horen. Zowel Ymere als de gemeente kregen sinds de aankondiging van dit project al mails van mensen die hier graag willen wonen. Dat onderstreept hoe nodig dit soort woonoplossingen zijn. De woningen liggen op een goed bereikbare plek, naast het station. Dat maakt ze extra aantrekkelijk voor veel mensen. De helft van de woningen wordt via woningnet aangeboden, de andere helft is gereserveerd voor vergunninghouders.

Vijftien jaar

De gemeente staat voor een grote woningopgave en streeft naar permanente woningen. Dat is op deze plek nu niet mogelijk. De flexwoningen worden gemaakt om vijftien jaar aan de Oosterdreef te staan.  Daarna gaan de woningen niet gewoon de prullenbak in. Ze worden namelijk zo gemaakt dat ze kunnen worden verplaatst naar een nieuwe locatie en daar nog eens vijftien jaar kunnen staan. Dus niet alleen een flexibel contract, maar ook een flexibele woning. Het worden de eerste flexwoningen die Ymere en de gemeente samen op deze manier realiseren, maar hopelijk niet de laatste.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden