Alles met en voor elkaar in De Eenhoorn
 

Alles met en voor elkaar in De Eenhoorn

In de nieuwbouw van De Eenhoorn vlakbij het Amstelstation heeft Ymere 330 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd. Het zijn betaalbare, duurzame en comfortabele woningen. Singles, stellen, gezinnen, jongeren en senioren hebben hier een fijn thuis gevonden. Bijzonder aan de nieuwbouw is dat de bewoners voorzieningen met elkaar delen zoals een gemeenschappelijke lobby, gemeenschappelijke binnentuin en wasmachineruimte.

Verdriedubbeling aantal woningen

“We hebben bewust gekozen voor de bouw van compacte woningen op deze plek” zegt Erik Gerritsen, directievoorzitter van Ymere. “Er stonden hier eerst 124 verouderde beneden-bovenwoningen uit 1952. We hebben er na de sloop van deze woningen 330 sociale huurwoningen voor teruggebouwd. Dat is bijna een verdriedubbeling van het aantal woningen. Door slim en compact te bouwen hebben we meer woningzoekenden blij kunnen maken met een woning. Er is naast 1- en 2 persoonshuishoudens ook aan kleine en grote gezinnen gedacht. Voor iedereen is er dus een plek”.

7349 Goulmy Ymere De Eenhoorn LOW
De gemeenschappelijke binnentuin in bloei

Betaalbare woningen

Wethouder Wedemeijer (Wonen) van de gemeente Amsterdam: “Betaalbare woningen zijn heel hard nodig om een goed functionerende en inclusieve stad te blijven. Daarom is tachtig procent van alle nieuwbouw die in de stad wordt gebouwd sociale- of middenhuur. Dat er meer betaalbare woningen op deze plek zijn teruggekomen die variëren in grootte en opzet, zorgt ervoor dat bewoners hier passend kunnen wonen naar leeftijd of woonbehoefte.” De woningen, die zijn ontworpen door de architecten Korth Tielens en Heren 5 en gebouwd door ERA Contour, hebben hoge plafonds en ramen en hebben allen een eigen buitenruimte. Op alle daken liggen zonnepanelen, met ruimte voor wateropslag en groene daken. Ook is er een collectieve warmtepomp. Trappen liggen prominent in de entreehal wat bewoners stimuleert om te bewegen in plaats van de lift te gebruiken.

5663 Goulmy Ymere De Eenhoorn
De woningen hebben hoge plafonds en een eigen buitenruimte
5763 Goulmy Ymere De Eenhoorn
Samen met elkaar
Activiteiten De Eenhoorn
Samen met leuke activiteiten

Hulp en begeleiding voor bewoners

In de lobby ontmoeten bewoners elkaar, kunnen ze bezoekers ontvangen en vinden activiteiten plaats. Zo is er nu een knutselclub en wordt er vijf dagen per week gekookt. Een plek waar bewoners echt met elkaar leven, waar ruimte en aandacht is voor elkaar. Waar samenwonen verder gaat dan het delen van een voordeur. In De Eenhoorn hebben ook mensen die een steuntje in de rug nodig hebben een fijn thuis gevonden. De begeleiding is in handen van zorgorganisaties HVO-Querido en Philadelphia. Nieuwbouwprojecten als De Eenhoorn helpen om mensen met een zorgbehoefte zo snel mogelijk weer passend te laten wonen. De samenwerking tussen Ymere, HVO-Querido, Philadelphia en de gemeente is hierbij zeer succesvol.

Eerder besteedde HVO Querido in dit artikel aandacht over samenleven en samenwonen in De Eenhoorn.

Groene en autoluwe wijk

“Ik ben enorm trots op de nieuwbouw van De Eenhoorn”, zegt Ivar Manuel, bestuurder van stadsdeel Oost. “Dit laat zien hoe je een buurt kan vernieuwen. Niet alleen de woningen zijn prachtig, maar ook aan de inrichting van de binnentuinen en de openbare ruimte is veel aandacht besteed. De woningen liggen in een autoluw gebied met water en veel groen”. Of zoals een van de kersverse bewoners het onder woorden brengt: "Het is gewoon een prettige buurt om te wonen. Wat denk je van de prachtige kunstwerken in de woonblokken. Die verhogen ook het woongenot van ons als bewoners.”

Een nieuw thuis in De Eenhoorn

Digizine Alles met en voor elkaar

Digizine Alles met en voor elkaars

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden