Zonnepanelen
 

Ook zonnepanelen op gemengde complexen voor onze huurders!

Een mijlpaal voor onze huurders. Het is Iederzon en Ymere gelukt om twee VvE's, complexen met zowel huurders als eigenaren, te voorzien van zonnepanelen. Het gaat om complex Merkelbach in Amsterdam-West en een complex aan de President Brandstraat in Amsterdam.

Ymere is sinds 2018 actief bezig met het verduurzamen van haar woningbezit met zonnepanelen. Dit doen we samen met zonpartner Iederzon. In principe hebben al onze huurders de mogelijkheid om mee te doen, mits het dak geschikt is. Voor VvE's waarbij huurders en eigenaren in één complex wonen, en dus een dak delen, is dit ingewikkeld. Maar het is gelukt!  

Anthony Sakoer, contractmanager Iederzon: Circa 30 procent van de woningen in Amsterdam zijn een VvE, en dat is veel. Veel daken vallen al af vanwege uiteenlopende redenen (bijv. te klein, schuin, beschermd stadsgezicht), maar ook veel daken zijn wel geschikt. Daar hebben we nu een innovatieve oplossing voor gevonden. De bewoners huren de zonnepanelen van Iederzon zoals bij ieder ander complex, en de eigenaren mogen de zonnepanelen kopen. Hiermee geven we een grote groep huurders die eerst niet mee konden doen nu wel de mogelijkheid om te profiteren van zonnestroom en te besparen! 

Huurder
Ingmar Bosman - huurder van VvE Merkelbach. Foto door Gemeente Amsterdam.

 

Ingmar Bosman, huurder van VvE Merkelbach vertelt: “Het ging heel snel en makkelijk. Omdat ik mijn woning huur, was het niet bij mij opgekomen om zelf zonnepanelen te leggen. Het is ten slotte niet mijn huis. Maar via deze actie kan ik toch meedoen. Ik heb net op mijn zonnepanelen app van Vattenfall gekeken en mijn gebruik was deze maand minder dan de opbrengst! Afgelopen weken heeft de zon ook goed geschenen. In januari en februari was er minder zon. Ik ben benieuwd hoeveel het in de zomer gaat opleveren.” 

​Samen is het gelukt

Het is bijzonder dat in deze projecten de zonnepanelen niet alleen zijn aangesloten op de gemeenschappelijke ruimtes, maar ook op de individuele meters van zowel huurders als eigenaren. In een monumentaal pand zoals het geval is bij Merkelbach staan de meterkasten namelijk midden in de woningen. Dat betekent dat iedere bewoner thuis moet zijn om de zonnepanelen aan te sluiten. Dus ook bij bewoners die niet deelnemen hadden we toegang tot hun woning nodig. Met behulp van een hele enthousiaste duurzaamheidscommissie en het goed onderling burencontact is dit gelukt!   

Meer weten over zonnepanelen bij Ymere? Ga naar www.iederzon.nl 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden