Overlast van plaagdieren: voorkomen is beter dan genezen

Krijsende meeuwen, mieren, ratten, muizen, bedwantsen en kakkerlakken. Maar ook vossen en rivierkreeften weten dat je in de stad goed kunt wonen. Door klimaatverandering en toegenomen bebouwing kan dat leiden tot overlast en ongewenste plagen. Dat is naar en kan het woonplezier goed verpesten. Hoe ga je daar als huurder van een woning van Ymere mee om? En wat mogen huurders van ons verwachten?

We krijgen regelmatig telefoontjes van huurders die ons vragen iets te doen aan de overlast die dieren of ongedierte veroorzaken. Van krijsende meeuwen die hun nesten beschermen, tot bedwantsen en ratten. Maar helaas hebben wij de natuur niet in de hand. 

Onze ervaring en een ongemakkelijke waarheid is dat veel dierenplagen worden veroorzaakt door bewoners zelf. Bijvoorbeeld door het niet tijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van ongedierte of aanpassen van gedrag, dragen bij aan het ontstaan van een plaag. Wie het probleem veroorzaakt, is in principe zelf verantwoordelijk voor de oplossing. Kom je er zelf niet meer uit of hebben huurders advies nodig, dan staan we natuurlijk voor hen klaar. 

Maar belangrijker is het voorkomen dat er een plaag ontstaat. Geef vogels en eenden géén brood. Berg honden-, katten- en ander dierenvoer goed op in gesloten, knaagbestendige verpakkingen. Voer dieren in de buurt niet. De natuur biedt hen voldoende voedsel. Want hoe overvloediger het onnatuurlijke voedselaanbod, hoe groter de kans op ongedierte. Voor je het weet heb je ratten als buurman of huisgenoot. En dat wil je niet! 

Kleine kruipers 

Door het warmer worden van het Nederlandse klimaat voelt ook exotisch ongedierte zich steeds meer thuis in Nederland. Van kakkerlakken tot bedwantsen die je meeneemt vanaf een logeeradres vanuit een warmer buitenland. En hebben ze zich eenmaal genesteld in je huis, dan is het een helse klus om er weer vanaf te komen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. En kom je er zelf niet uit: vraag ons bijtijds om advies! 

Beschermde diersoorten 

Maar soms botsen de belangen van mens en dier zonder dat je daar als huurder invloed op hebt of zelf iets aan kunt doen. Neem bijvoorbeeld de overlast die nestelende meeuwen veroorzaken in het voorjaar, door het luid krijsend uitvoeren van schijnaanvallen op voorbijgangers en buurtbewoners ter bescherming van hun broedsel en nageslacht. Omdat meeuwen een beschermde diersoort zijn, is het bestrijden van deze dieren lastig. Hetzelfde geldt voor bepaalde zwermen vogels, zoals spreeuwen. Daar zullen we on bij moeten neerleggen. Want de stad is van ons allemaal. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden