feest na verduurzaming bluebanddorp
 

Van blauw naar groen: Bluebanddorp verduurzaamd!

Bluebanddorp, een monumentale buurt met laagbouwwoningen in Amsterdam-West is verduurzaamd! De wijk is vernoemd naar het bekende margarinemerk Blue Band vanwege de herkenbare blauwe randen van de huizen. “Het begon stroef, maar de goede samenwerking met de bewonerscommissie heeft er echt voor gezorgd dat we deze 186 huurwoningen hebben kunnen verduurzamen", aldus René van der Heijden, kwaliteitsinspecteur Ymere.

Omdat het een monumentale buurt is, is verduurzamen altijd wat complexer. Je hebt te maken met vergunningen. René zegt: “We hebben hier het dak verduurzaamd. Maar je mocht het dikke isolatiemateriaal van het dak niet vanaf de straat zien. Dus er is samen met co-maker KLOMP een innovatieve manier bedacht om het dikke isolatiepakket op een andere manier aan te brengen. En zo kregen we een vergunning”.  

Goede planning met co-makers

Verder zijn de kozijnen vernieuwd, kregen ze HR++ glas en mechanische ventilatie. René: “Mechanische ventilatie is echt een must als je een woning goed isoleert. Maar de installatie geeft vaak wel overlast voor een huurder. Dus we hebben alle planningen echt goed naast elkaar gelegd, en zo is het in 2 dagen gelukt!” 

DSC3993
Gerry samen met co-maker Comfort Partners

Van onbegrip naar samenwerking

In het begin ging de communicatie tussen Ymere en de bewonerscommissie nog wat moeizaam. Dit kwam door ervaringen in het verleden. “Eigenlijk was er gewoon begrip nodig. Het was belangrijk naar elkaar te luisteren en elkaar tegemoet te komen. Toen dat begrip er was, ging de samenwerking super. Toen de projectleider wegging kocht de bewonerscommissie bloemen, dat zegt toch genoeg”.  

Een warm thuis 

Gerry, bewoonster en lid van de bewonerscommissie, is blij met het resultaat. “Met vochtig weer moest ik al snel mijn kachel aanzetten. Maar nu merk ik echt het verschil, ik hoef mijn kachel niet aan te zetten en het is gewoon 20 graden in huis”. Ook is ze blij met hoe de aannemers te werk zijn gegaan. “Echt een compliment aan de werklui. Ze hebben zo netjes gewerkt, alle mensen werden op hun gemak gesteld. Zo'n band hadden we met ze. Dat is echt uniek voor Amsterdam denk ik.”

Meer over dit onderwerp: