De zon? Daar zit watt in!

Leuk nieuws! Het was weer tijd om een bosje bloemen uit te delen. Dit keer bij meneer (83) en mevrouw Pasiak (71) uit Amsterdam. Zij kregen namelijk het 35000e zonnepaneel op hun dak! Mevrouw Pasiak: “Dat verwacht je toch niet? Als ik een lot bij de staatsloterij koop ga ik kiezen voor eindcijfer 35, ik hoop dat het geluk brengt!”

Er was weinig interesse 

Toen mevrouw Pasiak voor het eerst de brief las had ze geen interesse. “We kregen eerst een brief van Ymere. Ik wilde die dingen niet hoor, maar hij (wijzend naar haar man) wilde die dingen hebben. Meneer Pasiak: “Ja, want er zat toch een voordeel aan. En wat mooi was, we kregen korting! We krijgen het bedrag dat we betalen voor de zonnepanelen van 1 jaar terug”. Na een gesprek met één van de adviseurs van Iederzon waren ze overtuigd. “Toen heb ik ons aangemeld en daarna kreeg ik een brief van Iederzon met een persoonlijk advies. Daarin stond ook meteen hoeveel ik per jaar kan besparen, aldus meneer Pasiak.” 

DSC 0049
Een bloemetje voor meneer en mevrouw Pasiak namens Ymere en Iederzon!

Als je jong bent vind je duurzaamheid belangrijker

“Ik had al eerder gehoord over zonnepanelen van buren uit een ander blok. Maar wij zijn de enige huurders in dit blokje, aldus meneer Pasiak”. En dat snappen ze wel. Mevrouw Pasiak: “Kijk, de meeste mensen die hier wonen zijn al 80 of 90 jaar. Voor hen is duurzaamheid misschien minder belangrijk, maar als je nog jong bent is dat anders. In eerste instantie hoefde het dus voor mij ook niet, maar puntje bij paaltje: ik ben er blij mee!” 

Nu doen we altijd de was als de zon schijnt 

Meneer en mevrouw Pasiak hebben een jaarlijks verbruik van 2.100 kWh, dus ze hebben gekozen voor 5 zonnepanelen die jaarlijks gemiddeld 1.808 kWh opwekken. “We hebben een app, maar we gaan daar echt niet de hele dag naar kijken. We hebben nu wel besloten om altijd ’s middags de was te doen, als de zon schijnt. Want vroeger deden we dat in de ochtend. Dat heeft mijn man ook bedacht, want als het aan mij ligt staat hij om 9 uur aan” zegt mevrouw Pasiak. Of meneer en mevrouw Pasiak ook hun voorschot bij de energieleverancier hebben verlaagd? “Nee, we zien wel aan het einde van het jaar wat het wordt. In de app van Vattenfall zien we al wel dat we wat energie terugleveren. Maar we gaan niet alles bijhouden, dan word je toch kierewiet. Ik heb wel wat anders te doen dan alles uit te pluizen.” 

Al ruim 6000 huurders hebben zonnepanelen 

Ruim 6000 Ymere huurders hebben nu hun eigen zonnepanelen, met een totaal vermogen van ongeveer 14,83 miljoen Wattpiek. Elk jaar wekken deze panelen zo'n 13 miljoen kWh aan duurzame energie op, waardoor de bewoners jaarlijks meer dan 5 miljoen euro besparen op energiekosten! Ook wordt hierdoor elk jaar 4.810.000 kg CO2-uitstoot vermeden, wat gelijk staat aan het van de weg halen van meer dan 10.000 auto's of het planten van 216.450 bomen. Dit is een geweldige stap richting een groenere toekomst!"   

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ymere 

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: