Oplichting aan de deur: waarom we ons onderbuikgevoel negeren als de deurbel gaat

U zit thuis, misschien aan tafel met een kopje koffie, wanneer de deurbel plotseling gaat. U opent de deur en daar staat een vriendelijke, maar onbekend persoon. Hij vertelt u dat hij namens een vertrouwd bedrijf is gestuurd. Op dit soort momenten voelt u misschien heel even dat er iets niet helemaal klopt, maar toch doet u de deur open en laat u de persoon binnen.

Vaak gaat dat gewoon goed, maar soms loopt het helemaal mis, zoals laatst met een van onze huurders. In dit artikel geven we u waardevolle tips die u kunnen helpen om met vertrouwen te reageren wanneer de deurbel gaat, zodat u naar dat (onderbuikgevoel) kunt luisteren.

Hoe onze huurster werd opgelicht

De man belde eerst bij mevrouw aan via de intercom van haar woongebouw. Voordat mevrouw kon reageren, liep hij al mee met iemand anders. En belde kort daarna bij haar eigen voordeur aan. Hij beweerde namens Ymere te handelen voor een brandpreventieonderzoek en drong snel haar huis binnen voordat ze kon reageren. De oplichter slaagde erin haar vertrouwen te winnen door te doen alsof hij de woning aan het controleren was. Hij vroeg haar ook wat ze in geval van brand zou meenemen en waar ze dat had opgeborgen. Toen mevrouw werd gevraagd iets te controleren, haalde hij haar kostbare bezittingen weg en verdween.

Met vertrouwen bezoek aan de deur ontvangen: waardevolle tips

De oplichter wist handig gebruik te maken van de verrassing en gastvrijheid van onze huurster. Dat zorgde ervoor dat ze ondanks haar twijfels de deur opende en de persoon binnenliet. Waarom negeren we soms dat onderbuikgevoel? Er zijn een paar redenen voor. We zijn misschien bang om onaardig te zijn omdat we vriendelijk en beleefd willen blijven. We willen vaak gastvrij zijn vooral als iemand ons hulp aanbiedt. En dan zijn er onverwachte situaties zoals iemand die plotseling voor de deur staat. Wat ervoor kan zorgen dat we in de war raken waardoor we het idee hebben dat we snel moeten beslissen. We geven u waardevolle tips om met vertrouwen te reageren wanneer de deurbel gaat.

Neem de tijd om te controleren of iemand te vertrouwen is

Voelt u de druk om snel te beslissen in zo'n situatie? Dat is helemaal niet nodig. U heeft het recht om even na te denken. Het is volkomen begrijpelijk om voor uw eigen veiligheid op te komen en de tijd te nemen om te controleren of iemand te vertrouwen is. Blijf desnoods achter gesloten deur en communiceer met hen via de deur. Totdat u zeker weet dat u de persoon vertrouwt. Onze monteurs en bedrijven waarmee we samenwerken begrijpen dit.

Er zijn verschillende manieren om dit te controleren. Kies wat voor u het beste werkt:

Bekijk de aankondiging in de brief

Echte bedrijven waarmee Ymere mee samenwerkt kondigen hun bezoek altijd van tevoren aan. Controleer of u een brief heeft ontvangen met informatie over het bezoek en het bedrijf dat bij u langskomt. Open daarom altijd de brieven van Ymere en bewaar de aankondiging op een plek waar u makkelijk bij kunt. Zodat u snel kunt controleren wanneer er iemand voor de deur staat.

Vraag om bevestiging via de telefoon

Als de persoon beweert namens Ymere te zijn, neem dan gerust contact met ons op via ons officiële telefoonnummer: 088 000 89 00.  En niet via het nummer dat de persoon zelf geeft.

Bel een familielid, vriend of buur

Als u het moeilijk vindt om rustig na te denken bel dan een familielid, vriend of buur. Samen kunt u de situatie beoordelen en beslissen hoe u het beste kunt reageren. Als u zich nog steeds niet op uw gemak voelt, vraag dan om een nieuwe afspraak. U kunt aangeven dat ze op een later tijdstip kunnen terugkomen. Het is uw huis en dus uw beslissing.

Wanneer u de deur open doet: vraag om identificatie

 Onze monteurs dragen kleding met ons logo en kunnen zich identificeren. Dit geldt ook voor bedrijven waarmee we samenwerken.  

Op  onze pagina ‘Echt van Ymere, of oplichters’ vindt u meer handige tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief