Rechter geeft Ymere toestemming voor renovatie en bijbouwen woningen Marnixstraat

Tot grote opluchting van een groot aantal bewoners mag woningcorporatie Ymere dóór met het renoveren, verduurzamen, verbeteren en toevoegen van 8 extra starterswoningen van 10 panden aan de Marnixstraat in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank bepaald. Een klein aantal bewoners stelde een flink aantal extra eisen en wilde geen extra woningen. De rechter haalt daar een ferme streep door. Procesmanager Maxim Labordus: “Het speelt al vele jaren. We kunnen nu eindelijk door. Veel bewoners zijn blij.”

De woningen aan de Marnixstraat zijn dringend aan een renovatie toe. Het gaat om een renovatieproject (funderingsherstel, verstevigen/recht leggen vloerbalken, ander onderhoud en verduurzamen met nadruk op verbeteren van de isolatie en ventilatie) in onbewoonde staat. De huurders moeten hierdoor voor een 1 tot 1,5 jaar tijdelijk de woning uit. Bij terugkomst is hun huis comfortabeler en energiezuiniger. En betalen ze nagenoeg dezelfde huur. Kosten: circa 250.000 euro per woning. 

Extra starterswoningen 

“De renovatie willen we ook combineren met het ombouwen van zolderbergingen tot woningen voor starters”, legt procesmanager Labordus uit. “Dat hebben we eerder gedaan elders in de stad. En daardoor kunnen we startende woningzoekenden, die vaak al heel lang wachten op betaalbare sociale huurwoning, eerder aan een huis helpen. Er komen 8 starterswoningen bij.” Het complex telt dan in totaal 47 adressen. 

De bewonerscommissie was tegen de plannen van Ymere. Ander twistpunt was dat de bewonerscommissie ook nog vloerverwarming wilde, dat de woningen volledig gasloos zouden moeten worden met het oog op de toekomst en was ze tegen de realisatie van 8 extra woningen in bergingen in de nok. Labordus: “Iedere bewoner houdt een eigen berging.”” 

Klaar voor toekomst 

Het pand is gebouwd rond 1910-1920. Dit soort type gebouwen, in hartje Amsterdam, aardgasvrij maken en op alternatieve manier verwarmen is een uitdaging, stelt Ymere. Labordus: “We volgen daarin de koers van de gemeente Amsterdam voor een alternatief voor aardgas per buurt of wijk. We bereiden de woningen wel altijd voor op een alternatief voor aardgas. Na renovatie is koken elektrisch, ouderwetse gashaarden worden vervangen door zeer zuinige cv-ketels. Vloerverwarming aanleggen in het pand is technisch ingewikkeld, vergt veel aanpassen en is bovenal onnodig.” 

Voor dit soort projecten is 70 procent instemming van huurders noodzakelijk. In het gebouw was onderlinge verdeeldheid. De kwestie speelt met 12 huurders. In dit geval zijn er formeel 6 voor, 6 tegen.  

 

Marnixstraat

Maatschappelijk belang 

Gezien de grote woningnood zegt Ymere het ook belangrijk te vinden extra woningen bij te bouwen in de stad voor al die mensen die graag betaalbaar willen wonen, maar geen sociale huurwoning kunnen vinden. Labordus: “We kunnen nu een renovatie combineren met het toevoegen van extra woningen in de stad! En die kans grijpen we aan. Uiteraard voldoen die woningen aan alle wettelijke eisen.” De rechter was het daarmee eens en liet het maatschappelijk belang zwaarder wegen. 

Het project loopt inmiddels ruim zeven jaar, zegt Labordus. “We hebben bewoners uitgebreid geïnformeerd en hen betrokken bij alles wat we tot nu toe hebben gedaan. We hebben veel individuele wensen van bewoners gekregen, daar hebben we rekening mee gehouden.  Ook maken we bij een aantal woningen verbinding met de berging, waardoor een extra slaapkamer ontstaat.” Toch was dat allemaal niet genoeg om te kunnen starten met de renovatie. Terwijl het gebouw steeds slechter wordt. 

Labordus zegt op korte termijn alle bewoners te informeren over wat er de komende tijd gaat gebeuren. “De uitspraak van de rechter is kraakhelder. We kunnen na zeven jaar eindelijk door, iets waar veel bewoners reikhalzend naar uitkijken.” 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden