Eerste zonnepanelen in schutkleur voor huurders Tuindorp-Oostzaan

"Laat de zon maar stralen in de maanstraat!" Henk Kroonenburg van Ymere wijst naar de net geplaatste rode zonnepanelen van een monumentale arbeiderswoning in de wijk Tuindorp-Oostzaan in Amsterdam. De panelen zorgen er de komende jaren voor dat bewoners een deel van hun energie zelf opwekken. "We moeten allemaal verduurzamen, en als bewoners dan kunnen besparen is het alleen maar plus plus plus. "

In totaal worden er in de buurt rondom de Maanstraat 400 zonnepanelen gelegd, op bijna 100 woningen. Dat is, afhankelijk van hoe de zon op de relatief kleine daken schijnt, gemiddeld ongeveer 4 panelen per woning. 

Eerder plaatste wij al zwarte zonnepanelen op daken van huizen in oudere wijken in Amsterdam-Noord. Ymere stuitte daarbij op een praktisch probleem, herinnert Henk Kroonenburg zich. “Zwart op rode dakpannen valt net iets te veel op. Zeker als het om een woning gaat met de status van beschermd stadsgezicht. De gemeente was daar niet helemaal gelukkig mee. Begrijpelijk. Toen zijn we er tijdelijk mee gestopt en hebben samen gezocht naar een oplossing”, zegt Kroonenburg. 

240123 Rode Zonnepanelen Maanstraat Fotopool RT 26
Blije huurders (Foto Gemeente Amsterdam - Roos Trommelen)

Een oplossing werd gevonden

De oplossing bleek rode zonnepanelen te zijn. “De perfecte schutkleur", lacht Kroonenburg. Maar destijds waren die nogal prijzig en leverden aanzienlijk minder rendement op. Ook de grootte van de daken was ontoereikend voor het plaatsen van extra panelen om rendabel te zijn. Dat was dus ook niet de oplossing. “Maar dat was toen. In de tussentijd zijn de ontwikkelingen zo snel gegaan dat we al die hordes samen met de gemeente ook hebben genomen.” 

Bovendien zijn rode zonnepanelen in aanschaf nog maar een fractie duurder en leveren nauwelijks minder rendement op in ten opzichte van zwarte exemplaren. Kroonenburg: “En met hulp van en in samenwerking met de gemeente Amsterdam kunnen we nu ook de eerste daken van woningen met de status van beschermd stadsgezicht vol leggen met zonnepanelen.” 

Elke euro telt, net als bij boodschappen doen

In totaal hebben zich 91 huurders aangemeld voor het eerste deel van het project. 

Bewoners Frans en Sandra van der Gaag zijn blij met de zonnepanelen. “Dit is een goede kans voor ons om aan zonnepanelen te beginnen", zegt het stel. Sandra heeft haar telefoon in de aanslag als de installateurs van Iederzon het dak op klimmen: “Hey Frans, kom mee. Het gaat gebeuren, ik vind het spannend. Ze gaan nu die van ons plaatsen, ik ga foto’s en filmpjes maken.” Klik hier voor de video.

Buurvrouw Carla van de Zee komt kijken hoe het er bij Frans en Sandra aan toe gaat. Haar woning stond een dag eerder op de planning, maar een flinke storm gooide roet in het eten. “Ik vind duurzaamheid belangrijk. Als we allemaal een beetje doen komt het wel goed. Ik heb geen kleinkinderen, helaas. Maar je doet het wel voor alles wat hierna nog komt. En het scheelt toch in je portemonnee", zegt Van de Zee. En zoals iedere Amsterdammer weet: “Elke meier is een meier, elke euro is een euro, net als bij boodschappen doen. En die worden ook steeds duurder, word je niet vrolijker van. 

Meer weten over zonnepanelen bij Ymere? Klik hier. 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: