Metropoolregio Amsterdam
Dichterbij de kinderen
“We waren blij verrast dat we deze woning toegewezen kregen via MijnDak, dat hadden we nooit verwacht,” vertelt Jan-Willem, één van de eerste nieuwe bewoners. Trots laat hij de sleutel zien. Samen met zijn vrouw ruilt hij zijn sociale huurwoning in voor dit strak gerenoveerde appartement op de begane grond met een tuin. “Nu wonen we dichterbij de kinderen en hebben we een tuintje, dat wilden we heel graag!” Samen lopen ze naar buiten om een kijkje te nemen in de tuin.

Middenhuur als motor voor beweging
De nieuwe middenhuurwoningen zijn niet alleen mooi gerenoveerd en duurzaam, ze betekenen veel meer dan bakstenen en (hergebruikt) beton. Ze geven ruimte aan beweging op de woningmarkt. Zoals een bewoner die weer terug kan naar zijn vertrouwde stadsdeel. “Ik kom oorspronkelijk uit de buurt, maar heb een tijdje ergens anders gewoond en nu weer terug. Ik ben superblij!”
“Een bijzonder moment!”
Marjolein Cazemier, Regiomanager Amsterdam-West, is opgetogen. “De meeste nieuwe bewoners van de middenhuurwoningen in De Punt komen uit een sociale huurwoning. Maar liefst 30 woningen komen daardoor vrij voor nieuwe sociale huurders.
En er is meer, want 4 docenten en 2 zorgverleners verhuizen naar De Punt. Zij die de stad draaiende houden, zoals Iris die juf is op een basisschool. Zij kunnen hier blijven werken en wonen. Daar ben ik trots op.”
“Gelukt, dankzij de beroepsgroepenregeling”
“Toen ik hoorde dat mijn particuliere huurwoning verkocht werd, was het toch wel paniek. Gelukkig wees mijn schoolhoofd me op de beroepsgroepenregeling en het is gelukt!” zegt juf Iris die ook de sleutel kreeg van haar nieuwe woning op de tweede etage. “Ik ben zó blij, anders had ik mijn baan als juf op moeten zeggen.”
Ook twee zorgprofessionals vonden via deze regeling hun thuis in De Punt. Voor een stad als Amsterdam, waar het tekort aan onderwijzers en zorgpersoneel nijpend is, is dit van onschatbare waarde.

De kracht van Samen Nieuw-West
Doorstroming wordt gestimuleerd, bewoners uit verschillende lagen van de samenleving vinden hier hun plek – of het nu gaat om middenhuur, sociale huur of koopwoningen.”
Deze ontwikkeling is een goed voorbeeld van het gedachtegoed achter het Nationaal Programma ‘Samen Nieuw-West', een samenwerking om het stadsdeel sterker en mooier te maken.
De gebouwen zijn niet alleen zorgvuldig gerenoveerd, maar ook toekomstbestendig gemaakt. Ze bieden ruimte aan een diverse groep Amsterdammers – van jonge gezinnen tot mensen met cruciale beroepen – allemaal werkend aan hun eigen toekomst én aan die van de stad.

Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief