Nieuwbouw

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

Orionweg Haarlem

Op de grens van Sinnevelt en de Sterrenbuurt in Haarlem-Noord ligt het complex Orionweg/H. Swarthstraat. De 46 sociale huurwoningen verdeeld over 5 woongebouwen gaan we vervangen door nieuwbouw (ongeveer 90 nieuwe sociale huurwoningen).  

Kaartje Waar De Woningen Worden Vervangen

Voorkeur Ymere: nieuwbouw en meer woningen

De gebouwen uit 1954 zijn in slechte conditie. Hierdoor is renovatie niet meer voldoende en zijn ze aan vervanging toe.  

De 46 woningen aan de Orionweg 136 t/m 170 en de Helene Swarthstraat 1 t/m 55 willen we vervangen door ongeveer 90 nieuwe sociale huurwoningen. Door te kiezen voor nieuwbouw, bieden we de bewoners straks een energiezuinige woning die voldoet aan de standaard van deze tijd.  

Het plan is om meer woningen te bouwen dan er nu staan. Zo willen we ongeveer 44 extra woningen bouwen voor woningzoekenden. Ook de gemeente Haarlem ziet graag dat in dit gebied woningen worden toegevoegd. 

4782 Goulmy Ymere Haarlem

   

Ligging

De wijken in de Sterrenbuurt liggen tussen het Schoterbos en het Noorder Sportpark, waar je sportfaciliteiten en scholen vindt. Aan de andere kant van het Schoterbos zijn er jaren '30 wijken met brede, met bomen omzoomde wegen.  

4682 Goulmy Ymere Haarlem

   

Voorzieningen

Bovendien zijn er voorzieningen in de buurt, zoals een supermarkt, basisschool en zorgaanbod. Het is een fietstocht van ongeveer 10 minuten naar Station Haarlem en 5 minuten naar station Bloemendaal. 

Nieuwbouw in plaats van renovatie 

De 5 gebouwen met 46 woningen zijn vlak na de 2e wereldoorlog gebouwd. De woningen zijn gehorig, tochtig en vochtig. Hebben overwegend energielabel E, F, G en bieden onvoldoende ventilatiemogelijkheden.  

Ook voldoen de plattegronden van de woningen niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien zijn gemeenschappelijke ruimten zoals de fietsenbergingen verloederd. Met nieuwbouw is het mogelijk om betere woningen te bouwen en biedt ook mogelijkheden om extra woningen te bouwen.  

4699 Goulmy Ymere Haarlem
13569
9338

Verhuizen met voorrang

De plannen zijn nog niet definitief. Toch kunnen bewoners verhuizen naar een andere huurwoning van Ymere.

Later kunnen de bewoners met een vast huurcontract een stadsvernieuwingsurgentie krijgen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Met een stadsvernieuwingsurgentie kun je al 1 tot 1,5 jaar voor de start van de werkzaamheden verhuizen naar een andere woning. Ook van een andere corporatie.

Terugkeren mogelijk?

We onderzoeken ook de mogelijkheid om een aantal bewoners terug te laten keren naar een geschikte woning in de nieuwbouw. Voor hen werken we aan een speciaal sociaal projectplan.

Ideeën van de gemeente Haarlem

In de plannen houden we rekening met de wensen van de gemeente Haarlem

De ideeën zijn nog niet definitief 

Voordat we starten met de werkzaamheden gaan we eerst aan de slag met het uitwerken van de ideeën. We verwachten dat we de eerste ideeën voor het ontwerp voor de zomer van 2024 gaan bespreken met de huidige bewoners en de omwonenden. We blijven met de bewoners in gesprek. Daarna houden we bewoners en omwonenden via onze (digitale) nieuwsbrieven op de hoogte.  

Tijdlijn Plaatje
Dit is de verwachte tijdlijn van het hele proces

Participatieproces 

Wij willen graag dat onze huurders, omwonenden en andere belanghebbenden actief meedoen (participeren) bij het bedenken van onze nieuwbouwplannen. Wij geloven dat dit leidt tot een beter plan.  

Daarom hebben we nu al twee bijeenkomsten georganiseerd: in 2023 met onze huurders en begin 2024 met ook omwonenden en andere belanghebbenden, zoals wijkraden.

Lees hier het verslag van deze bijeenkomsten. 

4688 Goulmy Ymere Haarlem

Vragen?

Heeft u vragen over het project Orionweg / H. Swarthstraat en de plannen? Neem dan contact op met:

Tineke Huigsloot, procesmanager
email: t.huigsloot@ymere.nl | telefoonnummer 06 15 86 30 27

Jacqueline de Jong, project assistent
email: j.de.jong@ymere.nl | telefoonnummer 06 46 76 51 77

 

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning?  

Wanneer er woningen beschikbaar zijn, komt er een advertentie op Mijnwoonservice. U kunt dan alleen via deze website reageren.