Inboedelverzekering

Ymere biedt huurders geen inboedelverzekering aan. Wel adviseren we u om zelf een inboedelverzekering af te sluiten.

Welke schade dekt een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan de spullen in uw woning. Het gaat om bijna alles wat niet vast zit aan de woning, zoals meubels, kleding, speelgoed, vloerbedekking, telefoon. Het gaat om schade veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • water (lekkage)
  • brand (brandschade, rookschade, bluswater)
  • storm (meer dan windkracht 7)
  • inbraak en diefstal

Als er schade is aan wat vast zit aan uw woning, zoals de muren, het dak en de fundering, dan komt Ymere dat natuurlijk repareren. Er zijn wel wat regels voor verbouwingen die u zelf heeft gedaan.

Veel inboedelverzekeringen kunt u combineren met een aansprakelijkheidsverzekering. U bent dan ook verzekerd voor schade die u maakt aan spullen van anderen. Dat is handig als u lekkage heeft en de onderburen daar schade van hebben.

Vervangende woonruimte

Bij grote schade kan het zijn dat u opeens (tijdelijk) niet in uw huis kunt wonen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het vinden van tijdelijke woonruimte. Is de brandweer bij de schade betrokken, dan roepen zij vaak iemand van de Stichting Salvage op. Deze persoon kan u helpen bij het vinden van het eerste onderdak.

In sommige gevallen kan Ymere tijdelijke woonruimte voor u regelen, maar niet altijd. Ymere is niet verplicht om te zorgen voor een tijdelijke woning.

Een inboedelverzekering dekt vaak (maar niet altijd) de kosten van vervangende woonruimte. Hoeveel en hoe lang er vergoed wordt, verschilt per verzekering. Veel verzekeringen vergoeden niet meer dan de huurprijs van uw woning. Zoek een verzekering die past bij uw situatie en wensen.

Waarom adviseert Ymere een inboedelverzekering?

Schade door bijvoorbeeld lekkage is vervelend, zeker wanneer het niet uw schuld is. Als de lekkage uit een andere woning komt, zijn de de bewoners van die woning vaak verantwoordelijk voor de schade aan uw muren, plafond, vloer en spullen. Zij moeten dan de schade betalen. Dat is een hoop gedoe en soms kunnen zij niet betalen.

Wilt u dit soort problemen sneller en makkelijker oplossen, sluit dan een inboedelverzekering af. U bent dan verzekerd voor meer dan alleen lekkage: ook voor brand, stormschade, inbraak en diefstal. U heeft al een inboedelverzekering vanaf € 5 per maand.

Bij nieuwe huurcontracten sluit Ymere standaard een glasverzekering met u af. Vaak kunt u ook een inboedelverzekering afsluiten zonder dekking voor glasschade. De glasverzekering van Ymere is bijna altijd goedkoper.

Verder lezen

Er zijn grote verschillen in kosten, voorwaarden en vergoedingen.  Blijven er dingen onduidelijk, bel dan met de verzekeraar van uw keuze en stel daar ook uw vragen.

Op de website van het Nibud leest u meer over wat het ongeveer kost en hoe het zit met te veel of te weinig verzekeren.

Op de website van de Consumentenbond.nl vindt u ook veel informatie. Daar leest u hoe u een goede verzekering kiest. Let op wat de verzekering uitkeert: nieuwwaarde of dagwaarde.

De Consumentbond heeft ook verzekeringen getest. Wilt u de test van de Consumentenbond bekijken, maar bent u geen lid? Dan kunt u bij de Openbare Bibliotheek alle tests van de Consumentenbond inzien. Bent u lid van de Bibliotheek, dan kunt u dat ook online doen.

Meer over