Minister De Jonge eerste bezoeker nieuwe bewoners flexwoningen Nieuw-Vennep

“Je wilt niet weten hoe blij ik ben. Dit is het allerbeste decembercadeau dat je kunt wensen", zegt Celine Jaikaran (27) die ruim 8 jaar lang iedere dag zocht naar een betaalbaar huurhuis. Ze verhuist van een zolderkamer bij haar vader naar een eigen stek in Nieuw-Vennep. Als verrassing kreeg ze de huissleutel uitgereikt door minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die graag wilde ervaren waarom permanente, verplaatsbare woningen op een tijdelijke locatie één van de oplossingen is voor de crisis op de woningmarkt.

Woningcorporatie Ymere ontwikkelde het afgelopen jaar 60 betaalbare sociale huurwoningen voor (her)starters, spoedzoekers en statushouders aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep. Gebouwd in de huizenfabriek van Homes Factory in het Brabantse Klundert, na een tocht op een dieplader via de A4 één voor één op hun plek gehesen in Haarlemmermeer. 

Minister De Jonge, die er zijn missie van heeft gemaakt om de woningcrisis op te lossen door snel veel extra woningen te realiseren, kwam voor een werkbezoek naar Nieuw-Vennep op de dag dat de 60 huurders de sleutels voor hun nieuwe woning kregen. Hij maakte een rondgang samen met bestuurder Erik Gerritsen en projectleider Charlotte Meulenbelt (beide Ymere), wethouders Jurgen Nobel (Bouwen) en Marjolein Steffens (Wonen), Faro-architect Khalil Kotaesh en Susanne Swinkels van huizenbouwer Homes Factory. En natuurlijk met bewoners.  

Minister De Jonge was onder de indruk van de kwaliteit, architectuur en vooral de persoonlijke verhalen die hij hoorde van de nieuwe bewoners. Zo bekeek hij de nieuwe woning van Celine wiens vader het stiekem toch jammer vindt dat z'n dochter nu een eigen huissleutel heeft. “Eigenlijk ben ik je eerste bezoek. Wat een eer voor mij!”, zei De Jonge lachend terwijl hij een rondleiding kreeg. Ook hielp hij Celine alvast met de inrichting: “Ik zou hier lekker de bank neerzetten, dan zit je lekker warm onder je infrarood paneel.” 

 

Oosterdreef 01

Gerritsen was ook blij met de komst van de minister. “Het oplossen van de wooncrisis doe je met elkaar. Corporaties, gemeenten, marktpartijen, huizenbouwers. Des te beter je samenwerkt, hoe mooier het resultaat", zegt Gerritsen. “Als je al die blije gezichten ziet, motiveert dat enorm om nog meer woningen te bouwen.” 

Ymere kiest bewust voor bouwkwaliteit die vergelijkbaar is met een standaard nieuwbouwhuis, zo legde Gerritsen ook de minister uit. “We maken daarin geen enkel onderscheid. Mooi ontwerp, uitstekend geïsoleerd, duurzaam, prima bouwmaterialen. En als bonus snel gebouwd én verplaatsbaar", legt bestuurder Erik Gerritsen van Ymere uit. Hij benadrukt dat Ymere zowel reguliere woningen bouwt als dit type flexwoning. “Doorstroming is naast nieuwbouw een belangrijk onderdeel van de oplossing. Hoe meer woningen, hoe meer keuzes woningzoekenden hebben.” 

Door fabrieksmatig woningen of onderdelen van een huis te bouwen verhoogt dat de kwaliteit, levert meer snelheid op en er is nagenoeg geen stikstofuitstoot. “Je hoeft een huis dan op de bouw alleen nog maar op zijn plaats te zetten. En dat gaat natuurlijk heel snel", zegt Susanne Swinkels van huizenbouwer Homes Factory. 

Wethouders Nobel en Steffens zien, naast reguliere nieuwbouw, ook toekomst in goede woningen op een tijdelijke plek in Haarlemmermeer. “Dan moet je denken aan gebieden, waar we door de geluidsbelasting van Schiphol, geen gewone woningen neer mogen zetten", aldus een enthousiaste Nobel. “We willen de komende jaren tienduizenden woningen extra bouwen. Dit soort permanente huizen op een tijdelijke plek zijn een goede aanvulling.” Collega-wethouder Marjolein Steffens was het met hem eens. Ook zij zag alleen maar vrolijke gezichten van bewoners. Dat zegt, volgens haar, alles.  “Deze groep woningzoekenden heeft niet alleen een nieuw huis, maar is onderdeel van een nieuwe community. Juist dat is belangrijk.” 

De Jonge kreeg uit handen van Erik Gerritsen van Ymere zijn eigen flexwoning van Lego cadeau. “Dit is de ultieme vorm van mooi, snel, circulair en goed bouwen. We hopen dat het inspireert.", grapte hij. De Jonge verzekerde dat dat wel goed komt. Dan voegt hij er lachend aan toe: “Ik heb vroeger heel veel met Lego gespeeld.”  

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden