Woningruil

Bent u huurder? Dan kunt u uw woning ruilen voor een andere huurwoning. De woningen mogen in andere gemeenten staan en van andere woningcorporaties of verhuurders zijn.

Vanwege het coronavirus heeft Ymere de dienstverlening moeten aanpassen. Hierdoor kunnen wij momenteel niet alle aanvragen voor woningruil in behandeling nemen. Wij nemen alleen woningruilaanvragen in behandeling, als u gaat ruilen met een andere woning van Ymere of een woning van Pré Wonen, Parteon, Rochdale, Eigen Haard, De Key en Woonopmaat. Wilt u ruilen met een andere woningcorporatie? Dan hebben wij een bevestiging van de woningcorporatie nodig waarin staat dat de woningruilaanvraag afgerond kan worden. Deze bevestiging dient u direct bij de aanvraag aan te leveren. Zonder bevestiging van de woningcorporatie wordt uw aanvraag niet in behandeling genomen.

Stapsgewijs nemen wij meer aanvragen in behandeling. Houd daarom deze pagina in de gaten om te zien wanneer wij u weer kunnen helpen. Hartelijk dank voor uw geduld en begrip.


Bij woningruil van huurwoningen spreken 2 huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Voor woningruil is wel toestemming nodig van de eigenaars van beide woningen: Ymere en een andere woningcorporatie. Daarom moet u zowel bij Ymere, als bij de andere woningcorporatie, documenten indienen.

Woningruil aanvragen

  • U zoekt een ruilpartner.
  • Bekijk elkaars woningen goed. Met woningruil huurt u een woning zoals die nu is. Het is dus belangrijk dat u en uw ruilpartner goed weten hoe de woningen er aan toe zijn. Vraag bijvoorbeeld of u meubels mag verplaatsen als de woning erg vol staat. 
  • Wilt u allebei nog steeds van woning ruilen? Vraag dan woningruil bij ons aan. Vraag ook bij de verhuurder van uw ruilpartner woningruil aan. 

Meer over