Ymere slaat alarm: ruim 1 op 3 sociale huurders in nood door hoge energierekening

Ruim 1 op de 3 sociale huurders (37 procent) leeft in energie-armoede door hoge rekeningen voor gas en elektriciteit. Meer dan 10 procent van besteedbaar inkomen gaat op aan energielasten. Dat blijkt uit onderzoek van woningcorporatie Ymere onder ruim 64.000 huurders in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Weesp en Almere.

 

Ymere en huurdersorganisatie SHY willen daarom dat alle sociale huurders met huurtoeslag een extra dertiende maand huurtoeslag krijgen om de stijging van energielasten te compenseren. Er zijn veel sociale huurders die wél leven in energiearmoede, maar niet in aanmerking komen voor de eenmalige compensatie van €800, omdat hun inkomen nét te hoog is.

Niet alleen een hoge energierekening leidt tot problemen, een extreem lage energierekening kan ook op problemen wijzen, de zogenaamde verborgen energiearmoede. Huurders zetten dan bijvoorbeeld de verwarming helemaal niet aan om kosten te besparen.

Energiearmoede kent verschillende oorzaken

“Van de huurders die mogelijk te maken hebben met energiearmoede, hebben we onderzocht welk label de woning heeft. Hieruit blijkt dat energiearmoede voorkomt bij alle labels en niet alleen bij woningen met een E, F of G label. Ook bij geïsoleerde woningen komt energiearmoede voor. Dit kan verklaard worden door onzuinig gedrag of een te laag inkomen", zegt regiomanager Remco Pols van Ymere. “Er zijn ook andere oorzaken. De combinatie van een laag inkomen, aantal bewoners en grootte van de woning speelt een belangrijke rol. Al dan niet in combinatie met het energielabel van een huis.”

Focus: verminderen van het energieverbruik

Of huurders in een A of E label-huis wonen: het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen, weet Pols. En dat gaat natuurlijk makkelijker in een goed geïsoleerde woning. Het grootste deel van onze huurwoningen is al ‘groen’, we werken hard aan de rest. We kijken op dit moment hoe we de woningen met E, F of G-label sneller kunnen verduurzamen. Ook zetten we energiecoaches in om huurders te helpen energie te besparen.”.

Samenwerken met gemeentes

Het is belangrijk dat huurders geholpen worden met het verlagen van hun energierekening. De overheid heeft 150 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeentes om energiearmoede aan te pakken. Pols: “We zijn in gesprek met gemeente waar we sociale huurwoningen hebben. Zij hebben de financiële middelen en wij weten welke huurders hulp nodig hebben bij het verlagen van de energierekening.

“Op dit moment zijn we in gesprek om te kijken welke oplossingen wij kunnen aanbieden die direct effect hebben op het verlagen van de energierekening. Denk aan kleine isolerende maatregelen zoals radiatorfolie of energiedisplays tot inzet van energiecoaches", aldus Pols.

Inkomenspositie huurders moet beter

Maar met alleen energiebesparende maatregelen ben je er niet, aldus  Pols. “Voor de lange termijn moeten er structurele oplossingen komen. De inkomenspositie van huurders moet verbeterd worden. Veel huurders zullen anders bij een hoge energieprijs-zelfs in een duurzame woning-  blijvend met energiearmoede te maken hebben”.

 

 


Wilt u meer weten over onze lokale huurdersorganisaties en wat zij voor u kunnen betekenen? Hun gegevens staan op onze website. Of ga rechtstreeks naar de website van de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY).

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden