Onze bijdragen aan de betaalbare stad
- Betaalbaar wonen: we voeren een gematigd huurbeleid voor onze sociale woningvoorraad. We differentiëren huurprijzen naar inkomen, huishoudensgrootte en de woning zelf.
- Voorkomen van huurachterstanden: we zoeken samen met huurders naar oplossingen als het even tegenzit en een huurder de huur (tijdelijk) niet kan betalen. Met onze maatschappelijke partners zetten we in op vroegsignalering en preventie van betalingsachterstanden en schulden.
- Betaalbaarheid in balans: We houden balans tussen betaalbaarheid voor de huurder en voor Ymere, om daarmee ook de andere ambities op het gebied van duurzaamheid, beschikbaarheid en leefbaarheid te kunnen realiseren.
Zo doen wij dat
Geef huurders een 13e huurtoeslagmaand

Door het voeren van een gematigd huurbeleid houden wij de woningen betaalbaar en bieden wij maatwerk als dat nodig is.
Gemiddelde huurverhoging tot 1,6 %

In overleg met de SHY beperken we dit jaar de huurverhoging tot gemiddeld 1,6 procent voor huurders in de laagste inkomenscategorie.
Inkomenspositie huurders moet beter

Minder energie verbruiken is de beste manier om te besparen. Een extra maand huurtoeslag kan de stijging van energielasten deels compenseren.
Huurhuis uit als ouders zijn overleden? Meestal niet

Voor inwonende kinderen van 18 jaar en ouder die vanaf hun geboorte op de huurwoning hebben gewoond en waarvan de ouders zijn overleden, past Ymere maatwerk toe.

Onze huurders willen een betaalbare en duurzame woning van voldoende kwaliteit. Dat is onze belangrijkste prioriteit. En we willen meer woningen bouwen, ook voor lage middeninkomens. Elke extra woning telt. Naast de aandacht voor onze complexen investeren we gerichter in de veerkracht van onze buurten, en verstevigen we de lokale samenwerking met bewoners en maatschappelijke partners. Hoe we dat doen leest u in onze strategie 2022+ 'Samen thuis'.